Μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη: Είναι απαραίτητο;

Τα περισσότερα προβλήματα που εμφανίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σχετίζονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές είναι και το μαγνήσιο.

Μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη: Είναι απαραίτητο;

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθά στη δόμηση και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος. Η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην προεκλαμψία, την ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη και τον εμβρυϊκό θάνατο.

Είναι ένα μέταλλο ιδανικό για την καταπολέμηση του στρες, προφυλάσσει από τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, βοηθά να διατηρηθεί ένας κανονικός καρδιακός ρυθμός, αποτρέποντας έτσι αιφνίδιες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η συμβολή του στη διατήρηση της αντοχής των οστών.

Δεν είναι τυχαίο που η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί έντονο στρες, πονοκεφάλους, ημικρανίες, κόπωση, κράμπες, ταχυπαλμίες και αϋπνίες. Πιο συγκεκριμένα, σε περίοδο εγκυμοσύνης το μαγνήσιο προσφέρει μερικές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες στο γυναικείο οργανισμό, με κυριότερη ότι μειώνει τις πιθανότητες για προεκλαμψία, που προκαλείται από αυξημένη πίεση στο αίμα και πρωτεΐνες στα ούρα, ενώ παράλληλα προφυλάσσει τα οστά.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι ο πασατέμπος, ο ηλιόσπορος, ο σολομός, η κινόα, το σπανάκι, το καστανό ρύζι, τα αμύγδαλα, η σόγια, τα μαυρομάτικα φασόλια και το γιαούρτι.

Είναι εύκολο να επιτευχθεί επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η έγκυος ή η νέα μητέρα δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο μέσω των τροφών, θα πρέπει να πάρει συμπλήρωμα μαγνησίου, αφού βέβαια δώσει σχετική έγκριση ο γιατρός της. Όσες γυναίκες παίρνουν συμπλήρωμα μαγνησίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό λαμβάνεται μετά το φαγητό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved