Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη;

Πολλές φορές οι έγκυοι αποδίδουν την αφηρημάδα τους στην κατάστασή τους. Αν έχετε υπάρξει έγκυος πιθανώς θυμάστε και εσείς στιγμές προσωρινής… αμνησίας. Ι

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη μνήμη;

Ενώ ένας αριθμός των γυναικών, διαμαρτύρονται ότι η εγκυμοσύνη τις έχει κάνει να ξεχνούν περισσότερο από το συνηθισμένο, η έρευνα για το θέμα αυτό έχει ανάμικτα αποτελέσματα! Όπως και οι περισσότερες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι ένας προφανής ισχυρός ένοχος. Μερικές γυναίκες δεν αναφέρουν γνωστικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια μετα-ανάλυση από το 2008 ανέφερε ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν έγκυες, οι έγκυες γυναίκες έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ορισμένες μνημονικές μετρήσεις.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, χορήγησαν μία μνημονική πειραματική άσκηση σε μη έγκυες γυναίκες, καθώς και για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του κάθε τριμήνου της εγκυμοσύνης τους. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο τους, οι έγκυες γυναίκες σκόραραν, κατά μέσο όρο, 11,7% χαμηλότερα στα πειράματα μνήμης με κάθε επόμενο τρίμηνο.

Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι η στέρηση ύπνου ή το νεοαποκτηθέν άγχος για την αντιμετώπιση μιας σημαντικής αλλαγής της ζωής, θα μπορούσε να συμβάλει στην αφηρημάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μια πολιτιστική προσδοκία, καθώς η λαϊκή αντίληψη του «εγκεφάλου εγκυμοσύνης» μπορεί απλά να κάνει τις γυναίκες πιο ενήμερες για τα καθημερινά τους ολισθήματα. Μια αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα με μια νέα εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να διαταράξει πάρα πολύ τις ικανότητες μνήμης σε ορισμένες γυναίκες.

Ο πιο προφανής λόγος που η έγκυος ξεχνά ακόμα και τα πιο απλά πράγματα είναι απλά επειδή είναι υπερβολικά κουρασμένη ή τόσο απορροφημένη από τις ετοιμασίες για τον ερχομό του μωρού της, που η προσοχή της αποσπάται με το παραμικρό.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο ακόμα να βγάλουν αυστηρά συμπεράσματα σχετικά με τη νοητική κατάσταση της εγκύου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chapman αναφέρουν σε άρθρο τους πληροφορίες που είναι γνωστές για την κατάσταση του εγκεφάλου κατά την εγκυμοσύνη –και υπογραμμίζουν όσα δεν είναι γνωστά.

Πώς να ενισχύσετε τη μνήμη σας;



Ουσιαστικά αν ξεχνάτε, θα πρέπει να απλοποιήσετε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας, έτσι ώστε να ηρεμήσετε λίγο. Να αλλάξετε το πρόγραμμα σας γιατί όταν γεννηθεί το παιδί σας η καθημερινότητά σας θα αλλάξει ακόμη περισσότερο. Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όσο περισσότερο γίνεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved