29η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Κατά την 29η εβδομάδα κύησης το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει βάρος καθώς ο εγκέφαλος και τα όργανα να αναπτύσσονται.

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Έχει ύψος περίπου 26 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 1,25 κιλά. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ραγδαία πιέζοντας τα μαλακά οστά του κρανίου προς τα έξω, Το κεφάλι είναι πλέον ανάλογο με το σώμα σε μέγεθος. Ο εγκέφαλος έχει τώρα περισσότερες αύλακες καθώς ισχυροποιείται και γίνεται ταχύτερος , δημιουργώντας συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και την αναπνοή. Τα μάτια κινούνται μέσα στις κόγχες και το μωρό σας γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο στο φως και στους ήχους ενώ η γεύση και η όσφρησή του εκλεπτύνονται. Μέσα από τα τοιχώματα της μήτρας το μωρό αντιλαμβάνεται τη διαφορά φυσικού και τεχνητού φωτός.

Σταδιακά αρχίζει να φεύγει και η ουσία, που κάλυπτε το δέρμα του εμβρύου και έμοιαζε με κερί. Εξάλλου μέσα στα ούλα του μωρού αρχίζουν να σχηματίζονται τα πρόδρομα δόντια του! Φυσικά τα δόντια αυτά θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν κάποιους μήνες μετά τον τοκετό.
Αν το μωρό είναι αγοράκι, τότε είναι πιθανό οι όρχεις του στο στάδιο αυτό να ολοκλήρωσαν το «ταξίδι» τους από την αρχική τους θέση κοντά στα νεφρά και να «αναπαύονται» πλέον στην τελική τους θέση μέσα στο όσχεο.

Στο στάδιο αυτό της κύησης τέλος, φαίνεται πως τα μάτια του μωρού μπορούν σε κάποιο βαθμό να εστιάσουν. Βέβαια δεν υπάρχουν και πολλά να δει κανείς μέσα στη μήτρα σας.

Να θυμάστε ότι τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά εσάς, ενώ το μωρό σας παρουσιάζει έξαρση ανάπτυξης, μπορεί να πεινάτε περισσότερο και να εκνευρίζεστε γιατί δεν μπορείτε να φάτε όσο θα θέλατε λόγω της πίεσης στην κοιλιά σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved