Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου;

Το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της κύησης οφείλεται στη ρινική συμφόρηση που προκαλείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης  και είναι αρκετά ενοχλητικό.

Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου;

Επηρεάζει περίπου μία στις τρεις έγκυες γυναίκες και μπορεί να διαρκέσει έως και τη γέννηση του μωρού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη διαβήτη κύησης ή σημάδι άπνοιας.

Όπως προκύπτει από μελέτη της Ιατρικής Σχολής Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, οι έγκυοι που ροχαλίζουν έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη.Οι ερευνητές οποίοι εξέτασαν την ποιότητα του ύπνου 189 υγιών εγκύων από την έκτη έως την 20ή εβδομάδα της κύησης και στη συνέχεια και πάλι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου διαπίστωσαν, ότι οι έγκυες που ροχάλιζαν συχνά είχαν κατά 14,3% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, συγκριτικά με όσες δεν ροχάλισαν ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου μόλις 3,3%.

Μάλιστα, μολονότι οι ερευνητές στη συνέχεια έλαβαν υπόψη τους κι άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονταν για την εμφάνιση διαβήτη, όπως είναι η ηλικία της μητέρας, η φυλή και ο δείκτης μάζας σώματος, η σύνδεση ροχαλητού-διαβήτη εξακολούθησε να είναι σημαντική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 4% των εγκύων αναπτύσσουν διαβήτη κύησης, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους του εμβρύου, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα κατά τον τοκετό, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες τα βρέφη αυτά στο μέλλον να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.«Το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακής ροής αέρα και περιορισμένης οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια σειρά από διαταραχές στον οργανισμό», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας δρ. Φραντσέσκα Φάκο.

Παράλληλα, από άλλη μελέτη προκύπτει ότι τα παιδιά όσων ροχαλίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με καισαρική και έχοντας μικρότερο σωματικό βάρος.Η διαπίστωση έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν στο πλαίσιο μελέτης, της μεγαλύτερης που έχει γίνει με θέμα τον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και κατά πόσο αυτός επηρεάζει την υγεία του εμβρύου.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Sleep, τα παραπάνω ισχύουν ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες που ροχάλιζαν και πριν την εγκυμοσύνη, επειδή προφανώς υπάρχει άμεση σχέση με προβλήματα όπως η υπνική άπνοια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τις γυναίκες που αρχίζουν να ροχαλίζουν κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί όταν υπάρχει υπνική άπνοια μειώνεται το οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση, άρα και ο κίνδυνος προεκλαμψίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.673 γυναίκες που βρίσκονταν σε περίοδο εγκυμοσύνης, από τις οποίες ροχάλιζε το βράδυ το 35%. «Λάβαμε υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όμως διαπιστώσαμε ότι αυτό έχει άμεση σχέση με την καισαρική και το μικρό σωματικό βάρος των βρεφών», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Louise O'Brien από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved