Γρήγορος τοκετός: Πότε επιτυγχάνεται;

Πόσο διαρκεί κανονικά ο τοκετός; Η διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί. Κατά προσέγγιση θα μπορούσαμε να πούμε, πως το πρώτο στάδιο του τοκετού διαρκεί στην πρωτοτόκο από 6 έως 18 ώρες, ενώ στην πολυτόκο από 2 μέχρι 10 ώρες, το δεύτερο στάδιο διαρκεί στην πρωτοτόκο από 30 λεπτά μέχρι 3ώρες, ενώ στην πολυτόκο από 5 λεπτά μέχρι 30 λεπτά και το τρίτο στάδιο ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και 30 λεπτά.

Γρήγορος τοκετός: Πότε επιτυγχάνεται;

Τι ονομάζουμε «γρήγορο» τοκετό;
Η άμεση απάντηση είναι, πως «γρήγορο» τοκετό ονομάζουμε τον τοκετό, που διαρκεί λιγότερο από τα προαναφερθέντα χρονικά διαστήματα. Όμως ίσως αυτή η απάντηση να μην καλύπτει εξ’ ολοκλήρου το ερώτημα, διότι δεν συμπεριλαμβάνει αυτό, που θα αποκαλούσαμε την «αίσθηση», που η γυναίκα έχει σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του τοκετού.

Τι είναι η «αίσθηση» της διάρκειας του τοκετού;
Δεν είναι σπάνιο στην καθημερινότητά μας αν ακούσουμε εκφράσεις όπως «πόσο γρήγορα περνάει η ώρα» ή «δεν περνάει η ώρα με τίποτα». Εκφράσεις, όπως αυτές καταδεικνύουν, πως υπάρχει ο «αντικειμενικός» χρόνος, που μετράει το ρολόι μας, αλλά υπάρχει και η υποκειμενική «αίσθηση» του χρόνου, που ο καθένας μας έχει.

Σε ό,τι αφορά τον τοκετό, θα μπορούσαμε να πούμε, πως η υποκειμενική «αίσθηση» της διάρκειας του τοκετού της επιτόκου εξαρτάται κατά βάση από την ψυχική της κατάσταση.
Η ψυχική ισορροπία της εγκύου δοκιμάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι λόγοι, που ενδέχεται να πιέσουν συναισθηματικά τη γυναίκα κατά την κύηση είναι διαφορετικοί στο πρώτο, διαφορετικοί στο δεύτερο και διαφορετικοί στο τρίτο τρίμηνο.

Δεν αντιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες την ψυχική πίεση με τον ίδιο τρόπο. Έτσι υπάρχουν γυναίκες, που όταν φτάσουν στον τοκετό είναι ήδη ψυχικά «κουρασμένες», ειδικά αν πρόκειται για γυναίκες, που αντιμετώπισαν προβλήματα γονιμότητας ή προβλήματα κατά την κύηση. Οι γυναίκες αυτές έχουν την τάση να «υπερεκτιμούν» τη διάρκεια του τοκετού. Ειδικά για τις γυναίκες αυτές είναι εξαιρετικά σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη κατά τον τοκετό.

Γενικά όμως η ψυχολογική υποστήριξη κατά τον τοκετό, σε συνδυασμό με την αναλγησία, η οποία συνήθως σήμερα επιτυγχάνεται με την επισκληρίδιο αναισθησία, είναι επωφελείς για όλες τις επιτόκους και βελτιώνουν την γενικότερη εμπειρία του τοκετού. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως με τα μέσα αυτά και η υποκειμενική «αντίληψη» της διάρκειας του τοκετού επηρεάζεται θετικά και γυναίκα αισθάνεται, πως η διαδικασία του τοκετού «συντομεύει».

Ποια είναι όμως η αφετηρία του τοκετού;
Αν λάβουμε υπόψη μας το στενά μαιευτικό όρο της αφετηρίας του τοκετού, θα λέγαμε πως αυτός άρχεται, όταν οι συσπάσεις της μήτρας γίνουν πιο «οργανωμένες». Όταν δηλαδή οι συσπάσεις αποκτήσουν σχετικά σταθερό ρυθμό και διάρκεια. Για να δώσουμε μια ιδέα, οι συσπάσεις στην έναρξη του τοκετού έχουν συχνότητα περίπου 5 με 6 ανά ώρα και διάρκεια κατά προσέγγιση μισό λεπτό. Επίσης, οι συσπάσεις αυτές είναι και κάπως επώδυνες για τη γυναίκα.

Πάλι όμως στο σημείο αυτό υπεισέρχεται και η υποκειμενική αντίληψη της γυναίκας. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε κάποιος να πει, πως ως έναρξη του τοκετού η επίτοκος αντιλαμβάνεται τη μετάβασή της στο μαιευτήριο. Συνεπώς, όσο νωρίτερα η γυναίκα μεταβεί στο μαιευτήριο, τόσο περισσότερο θα θεωρήσει πως διαρκεί ο τοκετός.

Πότε όμως η γυναίκα μεταβαίνει στο μαιευτήριο;
Φυσικά, όταν αντιληφθεί τα σημάδια έναρξης του τοκετού. Πρώτο σημείο είναι οι επώδυνες συσπάσεις. Εντούτοις, δεν αντιλαμβάνονται, όλες οι γυναίκες τον πόνο με τον ίδιο τρόπο. Έτσι κάποιες θα μεταβούν νωρίτερα, από άλλες και αυτές θα έχουν την αίσθηση, πως ο τοκετός διήρκεσε περισσότερο.

Άλλες πάλι επίτοκες καθυστερούν να αισθανθούν δυσφορία από τις συσπάσεις και μεταβαίνουν στο μαιευτήριο αργότερα. Αυτές οι γυναίκες ενδέχεται να περάσουν ένα μεγάλο μέρος του πρώτου σταδίου του τοκετού μακριά από το μαιευτήριο. Κατά τον τρόπο αυτό, θα περάσουν και πιο σύντομο χρονικό διάστημα στην αίθουσα τοκετών και θα αναφέρουν πως είχαν «γρήγορο» τοκετό, ανεξάρτητα από το, αν αυτός καθαυτός ο τοκετός είχε ξεκινήσει πολύ πριν το «αντιληφθούν».

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, πως δεν συνιστάται να περιμένει μια γυναίκα να μεταβεί στο μαιευτήριο, απλά και μόνο για να «συντομεύσει» τον τοκετό. Ο ιατρός είναι απαραίτητο να ενημερωθεί, για οποιοδήποτε σύμπτωμα έναρξης του τοκετού.
Ένα άλλο σημείο συνυφασμένο στο γενικό θυμικό με την έναρξη του τοκετού είναι η ρήξη των υμένων, αυτό που λέμε «σπάσαν τα νερά». Δυστυχώς όμως η ρήξη των υμένων δεν συνεπάγεται και πραγματική έναρξη του τοκετού, καθώς δεν είναι απαραίτητο να θέσει σε κίνηση το μηχανισμό έναρξης των ρυθμικών συσπάσεων. Επομένως, αν η ρήξη επέλθει χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το σώμα της γυναίκας για τον τοκετό, αυτός μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 24 ώρες. Τότε φυσικά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για «γρήγορο» τοκετό.

Πώς το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό;
Αυτού καθαυτού το τοκετού προηγείται μια προετοιμασία, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει και από 4 έως 8 εβδομάδες. Κατά το διάστημα αυτό η μήτρα συσπάται. Οι προπαρασκευαστικές αυτές συσπάσεις, γνωστές και ως συσπάσεις Braxton – Hicks είναι συνήθως ανώδυνες και ασυντόνιστες, αλλά εξαιρετικά χρήσιμες.

Χάρη στις συσπάσεις αυτές επιτυγχάνεται αφενός η κάθοδος του μωρού μέσα στη λεκάνη, αφετέρου ασκείται πίεση στον τράχηλο της μήτρας από το κεφαλάκι του μωρού. Η πίεση αυτή στον τράχηλο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μήκους του, αλλά και – σε μερικές περιπτώσεις – τη διαστολή του. Έτσι, όταν έρθει η στιγμή, ενδέχεται να μειωθεί η διάρκεια του τοκετού

Επομένως, δεν θα ήταν παράλογο να πει κανείς, πως όσο περισσότερο περιμένουμε και «αφήσουμε» τις προπαρασκευαστικές αυτές συσπάσεις να προετοιμάσουν το σώμα για τον τοκετό, τόσο βραχύτερος θα είναι ο τοκετός.

Εντούτοις, οι συσπάσεις Braxton – Hicks δεν εμφανίζονται πάντα και δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικές.
Πόσο επηρεάζει τη διάρκεια του τοκετού το, αν πρόκειται για το πρώτο παιδί;

Ο παράγων αυτός επηρεάζει πολύ τη διάρκεια του τοκετού. Γενικά, η διαδικασία του τοκετού είναι σαφώς συντομότερη στην πολυτόκο, απ’ ότι στην πρωτοτόκο.

Συμπέρασμα
Τελικά δεν είναι εφικτό να προβλέψουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό όμως, που μπορούμε να επηρεάσουμε σε μεγάλο βαθμό, είναι η υποκειμενική αίσθηση, που έχει η γυναίκα, εμφυσώντας της αίσθημα ασφάλειας δια της συνεχούς ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και φροντίζοντας την άνεσή της δια της αναλγησίας.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved