Έγκυος τα Χριστούγεννα: Τι μπορείτε να φάτε και τι να αποφύγετε

Οι γιορτές πλησιάζουν και αν είστε έγκυος πιθανόν να αναρωτιέστε αν πρέπει να προσέξετε κάτι ιδιαίτερο.

Έγκυος τα Χριστούγεννα: Τι μπορείτε να φάτε και τι να αποφύγετε

Οι ειδικοί συνιστούν, όλα με μέτρο: το φαγητό, οι βόλτες, τα ψώνια. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ξεκούραση και η υγεία του εμβρύου. Μπορείτε λοιπόν να απολαύσετε τα γιορτινά εδέσματα αλλά προσέξτε τους κρυμμένους διατροφικούς και θερμιδικούς κινδύνους που παραμονεύουν στον στολισμένο μπουφέ! Σύμφωνα με την διατροφολόγο του Mothersblog Ευσταθία Παπαδά, εφόσον είστε έγκυος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως:

Κρέας: Αν το κυρίως γεύμα περιέχει κρέας βεβαιωθείτε ότι είναι καλοψημένο και τρώγεται όσο είναι ακόμα ζεστό. Αν έχει περισσέψει φαγητό θα πρέπει να μπει άμεσα στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός μίας ημέρας για να αποφευχθούν οι δηλητηριάσεις.

Ψάρι: Εάν σας προσφερθεί ψάρι σε κάποιο τραπέζι, καλό είναι να μάθετε για το είδος του ψαριού για να αποφύγετε εκείνα τα είδη που είναι πιθανό να έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων. Τα βαρεά μέταλλα (π.χ. υδράργυρος), βρίσκονται σε ψάρια μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και μεγαλύτερου μεγέθους, όπως ο φρέσκος τόνος, ο σολωμός, ο ξιφίας και το σκουμπρί.

Τυριά: Τα τυριά είναι αναπόσπαστο μέρος στο εορταστικό τραπέζι ως ορεκτικά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές στην κατανάλωσή τους και να αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπως το brie, το camembert, το ροκφόρ και τη ρικότα, καθώς τέτοιου είδους τυριά μπορεί να φέρουν το βακτήριο Listeria. Η μόλυνση με Listeria μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας οπότε καλό θα ήταν να επιλέγετε πιο σκληρά κίτρινα τυριά, όπως το κασέρι. Το τυρί cottage και τα κρεμώδη τυριά μπορεί να είναι ασφαλή αν έχουν αγοραστεί συσκευασμένα και παστεριωμένα βάση προδιαγραφών.

Σαλάτες: Βεβαιωθείτε ότι τα λαχανικά στις σαλάτες που προσφέρονται στα εορταστικά γεύματα έχουν πλυθεί καλά. Αν πρόκειται για κάποια προσυσκευασμένη, έτοιμη σαλάτα καλύτερα να την αποφύγετε. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στο dressing της σαλάτας, καθώς αν περιέχει σπιτική μαγιονέζα με ωμά αυγά θα πρέπει να μην την καταναλώσετε.

Επιδόρπιο: Αν σας προσφερθεί κάποιο γλυκό που περιέχει ωμά αυγά δυστυχώς θα πρέπει να αρνηθείτε. Βεβαιωθείτε ότι τα υλικά που περιέχει το επιδόρπιο είναι ασφαλή έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα φρούτα που θα καταναλωθούν μετά το φαγητό θα πρέπει να είναι καλά πλυμένα.

Και μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς επίσης και τα μεγάλα γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες ενοχλήσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved