Γιατί οι αιμορροΐδες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος επίπονη η οποία μπορεί να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, κυρίως δε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γιατί οι αιμορροΐδες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δυστυχώς, η εμφάνιση των αιμορροΐδων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις εγκυμονούσες, πολλές από τις οποίες ντρέπονται να παραδεχθούν το πρόβλημα και να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για την αντιμετώπισή. Ως αποτέλεσμα, περιορίζονται σε θεραπείες στο σπίτι, οι οποίες εντείνουν συχνά την ταλαιπωρία τους.

Το ζήτημα είναι ότι εκτός από επίπονη, η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος σοβαρή, που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με την εμφάνιση των πρώτων ενοχλήσεων ή συμπτωμάτων.

57457

Τι είναι οι αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια», τα οποία δρουν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Η δυσκοιλιότητα είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη και οι αιμορροΐδες εμφανίζονται λόγω της πίεσης, όταν το γαστρεντερικό υπολειτουργεί.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα με τις αιμορροΐδες
Αν αναρωτιέσαι για το αν θα καταλάβεις ότι οι πόνοι που νιώθεις οφείλονται στις αιμορροΐδες, μην ανησυχείς, υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
1. Απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος στην τουαλέτα (είτε σε μικρή ποσότητα πάνω στο χαρτί, είτε σε μεγαλύτερη ποσότητα μέσα στη λεκάνη)
2. Ψηλαφητή διόγκωση της περιοχής του πρωκτού
3. Φαγούρα και ερεθισμός της περιοχής γύρω από τον πρωκτό
4. Ήπια απώλεια υγρών στο εσώρουχο
5. Δυσκολία καθαρισμού μετά από μία κένωση
6. Πόνος που προκαλείται συνήθως όταν οι αιμορροΐδες είναι ερεθισμένες και περνάει όταν αιμορραγήσουν.

Αν, μάλιστα, ο πόνος επιμένει, μπορεί να σηματοδοτεί κάτι σοβαρότερο όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ειδικό.

DFGDFGD

Πώς γίνεται η διάγνωση
Για τη διάγνωση της αιμορροΐδοπάθειας, οι ασθενείς πρέπει να επισκεφθούν το Εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό Ιατρείο και να συμβουλευθεί τον ιατρό. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, ο γιατρός αναλόγως των ευρημάτων, θα επιλέξει είτε να προβεί σε άμεση αντιμετώπιση στο εξωτερικό ιατρείο, είτε να συζητήσει μαζί σας κάποια από τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;
Η συντηρητική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει: θερμά υδρόλουτρα, θεραπεία της υποκείμενης δυσκοιλιότητας, τοπική θεραπεία με αλοιφές, ψυχρά επιθέματα και διατροφή με φυτικές ίνες.

Οι μέθοδοι αυτοί δεν απαιτούν νοσηλεία ή γενική αναισθησία, είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτές από τους ασθενείς και με σχετικά καλά ποσοστά επιτυχίας.

Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζονται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία και απαιτούν νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι και δύο ημέρες. Οι χειρουργικές μέθοδοι εφαρμόζονται είτε απ’ ευθείας σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας, είτε μετά από αποτυχία των προηγούμενων μεθόδων. Οι διαθέσιμες χειρουργικές μέθοδοι σήμερα είναι η κλασική αιμορροϊδεκτομή, η αιμορροϊδεκτομή ή αιμορροϊδοπηξία με χρήση laser, η αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος, η νέα μέθοδος απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων.

Εάν εντοπίσετε κάποιο σύμπτωμα κλείστε με ένα «κλικ» ραντεβού για δωρεάν εξέταση και συμβουλές από τον ειδικό ιατρό του Εξειδικευμένου Κολοπρωκτολογικού Ιατρείου στο Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Λευκός Σταυρός.

Να θυμάστε ότι η καθυστέρηση της διάγνωσης και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος.

*Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος του Θεραπευτικού Κέντρου Λευκός Σταυρός Αθηνών είναι ο Σπύρος Ανδρικόπουλος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved