Εγκυμοσύνη και διατροφή: Πρέπει να επιλέγω βιολογικά προϊόντα;

Η εγκυμοσύνη σας αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες διατροφής.

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Πρέπει να επιλέγω βιολογικά προϊόντα;

Η λήψη ποικίλων και θρεπτικών τροφών προσφέρει το καλύτερο ξεκίνημα στο μωρό ενώ ωφελεί κι εσάς. Επομένως το δίλημμα της επιλογής βιολογικών προϊόντων αντί των συμβατικών απασχολεί την πλειοψηφία των γυναικών.

Κι όχι άδικα. Υπάρχουν πολλά και αντιφατικά που λέγονται και γράφονται για τα βιολογικά τρόφιμα. Οι έλληνες επιστήμονες και ειδικοί επί του θέματος συμφωνούν στο ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι θρεπτικότερα από τα συμβατικά ή έστω στο ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Στο θέμα της γεύσης υπερτερούν, αφού οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία με στόχο την αύξηση του όγκου του τελικού προϊόντος «αραιώνουν» τη γεύση και το άρωμα των φρούτων και των λαχανικών.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι δημοφιλή γιατί θεωρούνται πιο υγιεινά καθώς παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Πιστεύεται ότι αυτά τα χημικά δεν αποτελούν απλώς παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά ότι αθροιστικά με άλλες ρυπαντικές ουσίες μπορεί να επιδράσουν δυσμενώς στην υγεία των ανθρώπων.

Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών ερευνητικών μελετών έχει δείξει ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας διακρίνονται από μειωμένες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Το 70% περίπου των νιτρικών ιόντων που προσλαμβάνει ο μέσος καταναλωτής προέρχεται από τα λαχανικά ενώ το 20% από το νερό. Και στα δύο η περιεκτικότητα σε νιτρικά εξαρτάται από τις γεωργικές μεθόδους.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η συμβατικά παρασκευασμένη τροφή είναι επισφαλής. Μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα που θέλετε και πριν τα καταναλώσετε να τα πλύνετε πολύ καλά. Αυτό κυρίως αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Συνεπώς, η επιλογή των βιολογικών προϊόντων είναι προσωπικό θέμα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πώς τα προϊόντα αυτά είναι πιο ακριβά ενώ μπορεί να μην περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά ή ίνες από τα συμβατικά προϊόντα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved