Πότε γίνεται το υπερηχογράφημα Β' επιπέδου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν κάποια «ορόσημα», δηλαδή εξετάσεις, οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένο στάδιο της κύησης και μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες. Ένα τέτοιο «ορόσημο» είναι και το υπερηχογράφημα β-επιπέδου.

Πότε γίνεται το υπερηχογράφημα Β' επιπέδου;

Στον υπερηχογραφικό αυτόν έλεγχο η μητέρα υποβάλλεται κατά το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και σκοπό έχει να ελέγξει την ανατομία του εμβρύου. Φαίνεται, πως η βέλτιστο στάδιο για τον έλεγχο αυτό εκτείνεται μεταξύ της 23ης και της 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Σκοπός του υπερηχογραφήματος Β επιπέδου είναι:
• να εξακριβωθεί η θέση και ο βαθμός ωρίμανσης του πλακούντα
• να εκτιμηθεί η ποσότητα του αμνιακού υγρού και η ανάπυξη του εμβρύου
• να γίνει ένας αναλυτικός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου
• να γίνει εκτίμηση των δεικτών χρωμοσωμικών ανωμαλιών
• να εκτιμηθεί η πιθανότητα πρόωρου τοκετού
• να εκτιμηθεί η πιθανότητα προεκλαμψίας και ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης

Ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου γίνεται κατά συστήματα, καλύπτοντας όλα τα ζωτικά όργανα. Έτσι εξετάζονται με ξεχωριστές υπερηχογραφικές τομές τα εξής:
- Κεφαλή
- Εγκέφαλος
- Πρόσωπο
- Αυχένας
- Σπονδυλική στήλη
- Θώρακας και πνεύμονες
- Καρδιά
- Κοιλιακό τοίχωμα
-Γαστρεντερικό σύστημα
- Ουροποιητικό σύστημα και νεφροί
- Χέρια και πόδια
-Γεννητικά όργανα- φύλο

Γιατί δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα ή αργότερα ο υπέρηχος β-επιπέδου
Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός, αν το υπερηχογράφημα αυτό γινόταν νωρίτερα από την 21η εβδομάδα, η υπερηχογραφική απεικόνιση των οργάνων δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή. Αντίθετα, αν γινόταν αργότερα από την 25η εβδομάδα, η πυκνότητα των οστών του κρανίου θα είχε αυξηθεί τόσο, ώστε θα παρεμποδιζόταν σε σημαντικό βαθμό ο έλεγχος του εγκεφάλου. Η δυνατότητα των υπερήχων να διαπεράσουν τους διάφορους ιστούς είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πυκνότητα των ιστών αυτών. Με άλλα λόγια, όσο πιο πυκνός είναι ένας ιστός, τόσο περισσότερο εμποδίζει τη διέλευση των υπερήχων. Κατά το υπερηχογράφημα β-επιπέδου μπορούν να ληφθούν και τρισδιάστατες απεικονίσεις του μωρού σας. Οι απεικονίσεις μας δίνουν μια ιδέα για την εμφάνιση του μωρού και είναι συχνά ιδιαίτερα συγκινητικές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved