Μπορώ να πάρω αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη μου;

Πόσο συχνή είναι η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη; Η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά συχνή ψυχιατρική πάθηση μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ποσοστό, που κυμαίνεται μεταξύ του 14% και του 23% των εγκύων ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε κάποιο στάδιο της κύησης.

Μπορώ να πάρω αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη μου;

Η σχετικά υψηλή αυτή συχνότητα εγκύων με συμπτώματα κατάθλιψης δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, αφού περίπου 1 στις 4 γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη έχει διαβαθμίσεις. Σε αδρές γραμμές θα μπορούσε να πει κανείς, πως τα περιστατικά χωρίζονται σε αυτά με μικρού, μέτριου και υψηλού βαθμού κατάθλιψη.

Σε μικρού βαθμού ή και μέτριου βαθμού κατάθλιψη ίσως η γυναίκα να καλυφθεί από ψυχοθεραπεία. Εντούτοις, η ψυχοθεραπεία απαιτεί πειθαρχία και πρέπει να ακολουθείται πιστά το καταρτισμένο από τον ψυχίατρο πρόγραμμα παρακολούθησης.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής δεν γίνεται να αποφευχθεί.

Φυσικά μόνον ο θεράπων ψυχίατρος μπορεί να κατατάξει την εκάστοτε γυναίκα στην αντίστοιχη κατηγορία και να συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ασφαλή για το μωρό μου;

Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος εμφάνισης ανωμαλιών στο έμβρυο εξαιτίας της χορήγησης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι μεν υπαρκτός, αλλά από τις διάφορες έρευνες φαίνεται, πως είναι μάλλον χαμηλός. Ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με το είδος του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου, ενώ υπάρχουν και κάποια φάρμακα, τα οποία συνιστάται να αποφεύγονται κατά την κύηση.

Ένα άλλο πρόβλημα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το μωράκι σας εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής για την κατάθλιψη είναι και ένα είδος συνδρόμου στέρησης μετά τον τοκετό. Μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως: νευρικότητα, δυσκολίες στη σίτιση, υπογλυκαιμία και δυσκολίες στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ελαφρά και δεν φαίνεται να συνδέονται με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας για το μωρό. Δεν αποκλείεται όμως να χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, το νεογνό να περάσει από 1 έως 4 ημέρες στην εντατική φροντίδα νεογνών.

Τι μπορεί να συμβεί σε εμένα, αν διακόψω τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα;

Αν διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή με ιδία πρωτοβουλία και αντίθετα με τη γνώμη του ψυχιάτρου, είναι εξαιρετικά πιθανό – σχεδόν σίγουρο θα μπορούσε να πει κανείς – τα συμπτώματα της κατάθλιψης να επανέλθουν και θα διαταράξουν την ψυχική σας ισορροπία, αλλά και τις σχέσεις σας με τους οικείους σας. Αυτό μάλιστα θα συμβεί σε μια περίοδο της ζωής σας, κατά την οποία η στήριξη από τον περίγυρό σας είναι το ζητούμενο.

Εξάλλου, η επάνοδος της συμπτωματολογίας της κατάθλιψης θα σας καταστήσει λιγότερο ικανή να αντιμετωπίσετε τις ψυχικές και σωματικές προκλήσεις, με τις οποίες αυτή καθαυτή η κύηση συνδέεται.

Αν διακόψω τα αντικαταθλιπτικά, υπάρχει κίνδυνος για το μωρό μου;

Οι γυναίκες, που πάσχουν από μη ελεγχόμενη κατάθλιψη, έχουν την τάση να μην προσέχουν τον εαυτό τους. Έτσι είναι πιθανό να μην τρέφονται σωστά ή να μη συνεργάζονται με το μαιευτήρα σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της κύησης. Επίσης, είναι πιο πιθανό οι γυναίκες αυτές να δείξουν συμπεριφορά, που ενέχει κινδύνους. Έτσι είναι συχνό να καπνίζουν, να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα οινοπνευματωδών ή – σε ακραίες – περιπτώσεις να λαμβάνουν ναρκωτικές ουσίες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με προβλήματα όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό ή γέννηση λιποβαρούς νεογνού.

Έχω ακούσει, πως οι ορμόνες της κύησης προστατεύουν από την κατάθλιψη, ισχύει κάτι τέτοιο;

Πράγματι, παλαιότερα υπήρχε στην επιστημονική κοινότητα η άποψη, πως η ορμόνες τις κύησης έχουν μία τρόπον τινά «προστατευτική» δράση σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη. Εντούτοις, η άποψη αυτή έχει πλέον καταρριφθεί.

Τελικά να παίρνω αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη;

Η απόφαση αυτή ενέχει τη συνεκτίμηση των όποιων κινδύνων η φαρμακευτική αγωγή αυτή ενδέχεται να έχει για το έμβρυο και των κινδύνων, που προκύπτουν από τη διακοπή της. Είναι απαραίτητο να μην λάβετε καμίαν απόφαση σχετική με τη διακοπή ή αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας!

Διαβάστε περισσότερα για την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved