Γονιμότητα και διατροφή: Τι πρέπει να προσέξετε

Η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη γονιμότητα και στη συνέχεια σε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Γονιμότητα και διατροφή: Τι πρέπει να προσέξετε

Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, ορίστε μερικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε:

Η πρώτη κίνηση είναι να κόψετε το αλκοόλ (και το κάπνισμα!) και να περιορίσετε την καφεΐνη.
Δοκιμάστε να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας, επιλέγοντας φαγητά μαγειρεμένα στο σπίτι και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά.
Βάλτε στη ζωή σας τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.
Αντικαταστήστε τις σκληρές μαργαρίνες, τα ζωικά λίπη και τα κακής ποιότητας έλαια από βιομηχανίες τροφίμων με φυτικά ακόρεστα έλαια, όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο.
Μειώστε την κατανάλωση «άσπρου ψωμιού» και απλών υδατανθράκων.
Προτιμήστε άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχάρι χωρίς λίπος, που εξασφαλίζουν τα σίδηρο που χρειάζεστε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου μέσω της διατροφής τους είναι πιο γόνιμες από όσες έχουν έλλειψη αυτού του πολύτιμου μετάλλου. Προσοχή όμως: η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα, γι' αυτό περιοριστείτε σε δύο το πολύ πρωτεϊνούχες τροφές την ημέρα.
Προτιμήστε χαμηλότερες σε λιπαρά τροφές όπως είναι το ψάρι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, και καταναλώστε τα τουλάχιστον 2 με 3 φορές τη βδομάδα.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Υπάρχουν και κάποιες τροφές που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες να πετύχετε μια εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα τα μεγάλα ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, ένα μέταλλο η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με υπογονιμότητα - ενώ είναι επιβλαβές και για το έμβρυο. Τα ψάρια που είναι συχνότερα μολυσμένα με υδράργυρο είναι ο ξιφίας, ο τόνος, ο μεγάλος κολιός, τα σκυλόψαρα.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τα υδρογονοποιημένα (ή τρανς) λιπαρά, που βρίσκονται στις επεξεργασμένες και τις τηγανητές τροφές, όπως τα τυποποιημένα σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, ντόνατ κ.λπ.).

Η διατροφή πρέπει να είναι επίσης επαρκής σε νερό σε ποσότητα περίπου 2 λίτρων τη μέρα, αλλά και φρέσκους χυμούς.

Ακόμη, επειδή το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας, προσπαθήστε να είστε ήρεμη

Η αύξηση της δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, όπως επίσης και η ψθχική γαλήνη και ηρεμία. Μην έχετε άγχος. Όλα θα πάνε καλά, κυρίως αν το πιστέψετε και δεν αγχώνεστε γι αυτό. Ειναι πολλά τα παραδείγματα που μετά από σειρά εξωσωματικών, γυναίκες έμειναν έγκυες όταν δεν το περιμεναν, αφού είχαν πιστέψει ότι δε μπορούν..

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved