Εγκυμοσύνη: Τι γνωρίζετε για το παρτόγραμμα;

Το παρτόγραμμα είναι ένα μεγάλο διάγραμμα που απεικονίζει τι έχει συμβεί στη διάρκεια του τοκετού σας.

Εγκυμοσύνη: Τι γνωρίζετε για το παρτόγραμμα;

Καταγράφονται ο καρδιακός ρυθμός σας, η θερμοκρασία και η πίεσή σας, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός του μωρού, λεπτομέρειες για τις συσπάσεις σας και τη διαστολή του τραχήλου και την κάθοδο του κεφαλιού του μωρού στην πύελο. Μελέτες δείχνουν ότι το παρτόγραμμα καθιστά τον τοκετό ασφαλέστερο για εσάς και το μωρό σας. Τα γραφήματα δείχνουν το αναμενόμενο «φυσιολογικό» για παράγοντες όπως η διαστολή, ανάλογα με το αν είναι το πρώτο σας μωρό.

Η μαία μπορεί έτσι να συγκρίνει τις λεπτομέρειες έναντι του αναμενόμενου για να εκτιμήσει τον τοκετό σας. Τα αποτελέσματα σημειώνονται ανά τακτικά διαστήματα σε άλλα γραφήματα για να μπορεί το προσωπικό να δει εύκολα την πρόοδό σας, πώς τα πάει το μωρό και αν χρειάζεται επέμβαση.

Το παρτόγραμμα περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα πιθανής εξέτασης ούρων και άλλες πληροφορίες, όπως τα φάρμακα που πήρατε και πότε και αν έχουν χορηγηθεί ενδοφλέβια υγρά. Τα παρτογράμματα διαβάζονται εύκολα και μπορεί να θελήσετε να παρακολουθήσετε με αυτό τον τρόπο την πρόοδό σας.

Πρόληψη του παρατεταμένου τοκετού
Με τη μέθοδο καταγραφής της προόδου του τοκετοού σε γράφημα τοκετού-παρτόγραμμα (WHO, 1993), αν η διαστολή αναγνωσθεί πιο αργή από 1 cm/h, παύει ο εφησυχασμός. Ακολούθως, αν η καθυστέρηση της προόδου του τοκετού συνεχίσει στις επόμενες 4 ώρες, τότε πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την κατάλληλη διαχείριση του επόμενου βήματος. Φυσικά, αυτή η οδηγία δεν είναι αυστηρός κανόνας που ακολουθείται σε όλες τις χώρες, όμως αποτελεί πολύτιμη κατευθυντήρια οδηγία. (WHO, 2003)

Η σχέση μεταξύ του παρατεταμένου τοκετού και των αρνητικών επιπτώσεων στη μητέρα και το έμβρυο είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθείται η πρόοδος του τοκετού, με ακρίβεια. Η αργή πρόοδος πρέπει να είναι ένας λόγος για την αξιολόγηση και όχι για την παρέμβαση. Η κεφαλοπυελική δυσαναλογία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν η πρόοδος είναι αργή. Πριν τη ρήξη των εμβρυικών υμένων, η αργή πρόοδος συνήθως δεν σχετίζεται με δυσαναλογία, όμως μετά τη ρήξη είναι περισσότερες οι πιθανότητες να υπάρχει άλλου είδους πρόβλημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved