Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Η ανάπτυξή του ανά εβδομάδα (4η -12η)

Κατά το πρώτο τρίμηνο τα έμβρυα ακολουθούν μία απολύτως προβλέψιμη πορεία ανάπτυξης. Η μέτρηση του σώματός του, που γίνεται από την έβδομη εβδομάδα, αποτελεί την πιο ευαίσθητη μέθοδο καθορισμού της ηλικίας του.

Εγκυμοσύνη και έμβρυο: Η ανάπτυξή του ανά εβδομάδα (4η -12η)

Συνήθως μετράται από την κορυφή έως τους γλουτούς παρά από την κορυφή έως την φτέρνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πόδια είναι συχνά διπλωμένα.

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το μωρό είναι δύο εβδομάδων, έχει ύψος από 0,36 έως 1 χιλιοστό από την κορυφή έως τους γλουτούς. Αυτό που ήταν στην αρχή ένα κύτταρο σπέρματος και ωαρίου έχει γίνει τώρα μία βλαστοκύστη μερικών εκατοντάδων κυττάρων.
5η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το ύψος του εμβρύου είναι περίπου 1,25 χιλιοστά. Αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και να διαμορφώνονται ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός. Ήδη ένα μέρος της τροφής προέρχεται από τον πλακούντα.
6η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το ύψος έχει αλλάξει και πλέον το μωρό είναι 2 έως 4 χιλιοστά. Η μικροσκοπική καρδιά του δεν είναι μεγαλύτερη από ένα σπόρο παπαρούνας και ήδη χτυπά μόνη της ενώ το κεφάλι του αρχίζει να αποκτά το κανονικό του σχήμα.
7η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Έχει πάρει κι άλλο ύψος και κυμαίνεται από 4 έως 5 χιλιοστά. Αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο και η ουρά του έχει εξαφανιστεί. Τα χέρια του και τα πόδια του έχουν μακρύνει και διαθέτει υποτυπώδη πέλματα και παλάμες.
8η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το ύψος του εμβρύου είναι πλέον 14 έως 20 χιλιοστά. Τα περισσότερα από τα εσωτερικά του όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και οι πνεύμονες , έχουν διαμορφωθεί, τουλάχιστον στη βασική τους μορφή. Αρχίζει επίσης να κινείται, παρότι εσείς δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε.
9η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το παιδί έχει ύψος από 22 έως 30 χιλιοστά και πλέον αρχίζει να μοιάζει με κανονικό μωρό. Η μύτη έχει πάρει το τελικό της σχήμα και τα βλέφαρα καλύπτουν σχεδόν πλήρως τα μάτια. Κατά τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί και το διάφραγμα του μωρού.
10η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το μωρό ζυγίζει από 31 έως 42 χιλιοστά και ζυγίζει περίπου 5 γραμμάρια. Οι περισσότερες από τις αρθρώσεις έχουν ολοκληρωθεί ενώ και τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται , αν και είναι παρά πολύ νωρίς ακόμα για να διακρίνει κανείς το φύλο.
11η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το ύψος του μωρού έχει αλλάξει και κυμαίνεται από 44 έως 60 χιλιοστά ενώ ζυγίζει 8 γραμμάρια. Η ανάπτυξη του μωρού έχει ξεπεράσει το κρίσιμο στάδιο και στο εξής μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει συγγενείς ανωμαλίες ή να επηρεαστεί από φάρμακα και λοιμώξεις. Μάλιστα έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα νύχια και τα μαλλιά.
12η εβδομάδα εγκυμοσύνης
Το βάρος του μωρού κυμαίνεται από 61 χιλιοστά από την κορυφή έως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 8- 14 γραμμάρια. Το μωρό έχει διαμορφωθεί πλήρως από την κορυφή έως τα νύχια , αν και τα όργανά του συνεχίζουν να αναπτύσσονται , ιδίως ο εγκέφαλος. Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να κάνει το παιδί σε αυτό το στάδιο: κουνά τα χέρια του, τα δάχτυλα, των χεριών και των ποδιών του, μπορεί να χαμογελάει , να συνοφρυώνεται να βυζαίνει το δάχτυλό του!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved