Εγκυμοσύνη και περπάτημα: Η πιο ενδεδειγμένη άσκηση πριν γίνετε μαμά

Το περπάτημα στην εγκυμοσύνη είναι ό,τι καλυτερο μπορείτε να κάνετε για να ασκηθείτε, χωρίς να καταπονήσετε το σώμα σας, που ούτως ή άλλως αλλάζει ραγδαία.

Το χαλαρό περπάτημα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, χωρίς να επιβαρύνονται τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Αποτελεί, επίσης, μια δωρεάν γυμναστική, την οποία μπορείτε εύκολα να εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Το ιδανικό είναι να γίνεται έξω στη φύση, στο πάρκο, στην παραλία αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τότε μπορείτε να περπατάτε στο διάδρομο στο σπίτι ή στο γυμναστήριο.

Nα θυμάστε! Καθώς η κοιλιά σας μεγαλώνει, το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται. Γι' αυτό πρέπει να προσέχετε πολύ για να μη σκοντάψετε και πέσετε. Προσπαθήστε να μη λυγίζετε πολύ την πλάτη σας όταν περπατάτε και να κρατάτε σε χαμηλή θέση τους γλουτούς. Επίσης καλό είναι να μένετε σε επίπεδες επιφάνειες, να ακολουθείτε γνωστές διαδρομές και να κάνετε μικρά και αργά βήματα.

Δοκιμάστε να πάτε ένα περιπατο με φίλους ή συγγενείς. Με αυτόν τον τρόπο, θα περάσει πιο ευχάριστα η ώρα και θα αποτελέσει κίνητρο για μακρύτερες διαδρομές.
Αν έχει ήλιο μην ξεχνάτε καπέλο ή/και αντηλιακό, και πάντα να προβλέπετε για λιγο νεράκι. Ή να το έχετε μαζί σας ή να έχετε χρήματα για να αγοράσετε.
Τέλος να φοράτε πάντα αναπαυτικά παπούτσια και ρούχα.
Σταματήστε αμέσως αν αισθανθείτε πόνο, ζάλη, δυσφορία, τάση για λιποθυμία, ταχυκαρδία ή υπερβολική κόπωση.

Αν περπατούσατε ή τρέχατε από πριν μεινετε έγκυος, αυτό είναι μία παράμετρος που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Το σώμα σας έχει μάθει στην κίνηση οπότε θα τη «ζητάει». Αν όχι, ξεκινήστε ήρεμα και χαλαρά. Δωστε χρόνο στο σώμα που έτσι κι αλλιώς προσπαθεί να προσαρμόσει τις αλλαγές που του συμβαίνουν. Ξεκινήστε περπατώντας λίγα λεπτά την ημέρα για τους αρχάριους και φτάστε μέχρι τη μια ώρα για τους πιο προχωρημένους.

Σε κάθε περίπτωση, πριν εντάξετε το περπάτημα στη ζωή σας, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, συζητήσετε με τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved