Ραγάδες στην εγκυμοσύνη; Μάθετε τα πάντα

Η εγκυμοσύνη θέτει σε δοκιμασία τόσο τις ψυχικές, όσο και τις σωματικές σας αντοχές. Έτσι σε δοκιμασία τίθεται και η αντοχή του δέρματός σας. Αποτέλεσμα της δοκιμασίας αυτής είναι η δημιουργία των ενοχλητικών ραγάδων της εγκυμοσύνης.

Ραγάδες στην εγκυμοσύνη; Μάθετε τα πάντα

Τι είναι οι ραγάδες της εγκυμοσύνης;

Πρόκειται κατά βάση για γραμμοειδείς ουλές του δέρματος. Οι ραγάδες συνήθως κάνουν αισθητή την παρουσία τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, που εμφανίζονται ήδη από την εικοστή εβδομάδα της κύησης.

Δεν έχει καταγραφεί σύνδεση των ραγάδων με κάποια ενδεχόμενη παθολογία. Η επιρροή τους όμως και μόνο στην εμφάνισή σας, είναι αρκετά ενοχλητική. Στην περιοχή, όπου θα εμφανιστούν οι ραγάδες, συνήθως αρχικά το δέρμα παίρνει μια ερυθρωπή απόχρωση, ενώ κατά κανόνα συνυπάρχει και τοπικό αίσθημα ξηρότητας αφενός και κνησμού αφετέρου.

Σταδιακά εμφανίζονται και αυτές καθαυτές οι ραγάδες, οι οποίες έχουν ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση. Κατά την εγκυμοσύνη οι ραγάδες εμφανίζονται συχνότερα στην κοιλιά. Δεν αποκλείεται όμως να τις δούμε και στους γλουτούς, στους μηρούς, αλλά και στους μαστούς.

Γιατί όμως οι ραγάδες εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη;

Καταρχήν, οι ραγάδες δεν αποτελούν «αποκλειστικό προνόμιο» της εγκυμοσύνης.

Οι ραγάδες εμφανίζονται, όταν το δέρμα τίθεται υπό τάση. Για το λόγο αυτό ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, όταν υπάρχουν απότομες αυξομειώσεις του βάρους, αλλά και κατά την εφηβεία, οπότε το αγόρι ή το κορίτσι παίρνει απότομα ύψος. Η ελαστικότητα του δέρματος είναι πεπερασμένη, έχει δηλαδή κάποια όρια. Επομένως, όταν το δέρμα φτάσει στα όρια αυτά και η ελαστικότητά του δεν επαρκεί πλέον, ώστε να «ακολουθήσει» τρόπον τινά την αλλαγή του μεγέθους του σώματος, τότε έχουμε το σχηματισμό ραγάδων.

Συγκεκριμένα, αν η τάση στην οποία υπόκειται το δέρμα είναι υπερβολική, τότε στο υπόστρωμά του εμφανίζονται κάποιου είδους ρωγμές. Τότε αρχίζει και ο σχηματισμός των ραγάδων. Είναι προφανές, πως κατά την εγκυμοσύνη, το δέρμα «δυσκολεύεται» να ακολουθήσει τη ραγδαία αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς. Για το λόγο αυτό και η εμφάνιση των ραγάδων κατά την κύηση είναι πιθανή.

Υπάρχει εξάλλου και η θεωρία, η οποία όμως δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, πως οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση ραγάδων.

Πώς μια εγκυμονούσα μπορεί να προλάβει τις ραγάδες;

Φαίνεται, πως οι εγκυμονούσες σε ποσοστό μέχρι και το ογδόντα τοις εκατό θα εμφανίσουν σε κάποιο βαθμό ραγάδες.

Η ευαισθησία του δέρματος στην εμφάνιση ραγάδων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κληρονομικότητα. Έτσι, αν για παράδειγμα, η μητέρα σας εμφάνισε ραγάδες στην εγκυμοσύνη ή εσείς εμφανίσατε ραγάδες στο παρελθόν, είτε επειδή πήρατε απότομα βάρος, είτε στην εφηβεία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε ραγάδες και κατά την τρέχουσα εγκυμοσύνη.

Δυστυχώς, η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μέτρων πρόληψης εμφάνισης των ραγάδων, δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει απολύτως αξιόπιστος τρόπος αποφυγής της εμφάνισης ραγάδων στην εγκυμοσύνη.

Εντούτοις, ενδέχεται η επαρκής ενυδάτωση της επιδερμίδας με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως ειδικές κρέμες, των οποίων η χρήση είναι συμβατή με την εγκυμοσύνη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισής τους ή τουλάχιστον στον περιορισμό της έκτασης του προβλήματος.

Ένας παράγων, που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων στην κύηση, τον οποίον και μπορούμε να επηρεάσουμε, είναι το βάρος. Είναι προφανές, πως αν η πρόσληψη βάρους κατά την κύηση είναι υπερβολική, τότε η τάση, που ασκείται στο δέρμα, είναι μεγαλύτερη και αντίστοιχα μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων. Επομένως, αν σε κάτι θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά την κύηση στα πλαίσια της πρόληψης της εμφάνισης ραγάδων, αλλά και άλλων παθολογιών, είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ραγάδες;

Ευτυχώς, μετά τον τοκετό οι ραγάδες συνήθως από μόνες τους αποχρωματίζονται σταδιακά και καθίστανται λιγότερο εμφανείς. Δυστυχώς όμως δεν εξαφανίζονται σχεδόν ποτέ τελείως.

Εντούτοις, οι δερματολόγοι μπορούν να σας προτείνουν θεραπείες, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μετά τον τοκετό και περιλαμβάνουν συνήθως τη χρήση σκευασμάτων με βιταμίνη άλφα, της οποίας η χορήγηση κατά την κύηση απαγορεύεται.

Φαίνεται εξάλλου, πως και η χρήση laser, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την εμφάνιση του δέρματός σας.

Δείτε ΕΔΩ το video του ιατρού μας για τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη!
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved