Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Από τις αιμορροΐδες ταλαιπωρούνται αρκετές γυναίκες πριν και μετά την εγκυμοσύνη και συχνά αναζητούν τη λύση σε όσο το δυνατό ανώδυνες μεθόδους αντιμετώπισης.

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες, είναι φυσιολογικά αγγεία που υπάρχουν και αιματώνουν την περιοχή του πρωκτού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί οι όζοι, αρχίζουν να προβάλλονται. Τότε δημιουργείται το πρόβλημα που είναι γνωστό ως αιμορροϊδοπάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα ποικίλουν. Μπορεί ο/η ασθενής να δει κάποιες σταγόνες αίματος μετά το τέλος της κένωσης, μπορεί να υπάρχει ψηλαφητό μόρφημα το οποίο μπορεί να πιάνεται στο εξωτερικό του πρωκτού, μπορεί να υπάρχει πόνος, μπορεί να υπάρχει φαγούρα ή μπορεί να υπάρχει και βλέννα.

Αιτίες που προκαλούνται οι αιμορροΐδες
Θεωρείται ότι συνήθως υπάρχει μία γενετική προδιάθεση, δηλαδή είναι τέτοια η ανατομία της περιοχής του πρωκτού, που μπορεί να δημιουργηθούν. Εκτός αυτού όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες όπου έχουν ταυτοποιηθεί όπως:

  • η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
  • η εγκυμοσύνη
  • η παχυσαρκία
  • η δυσκοιλιότητα
  • ο έντονος βήχας
  • τα καυτερά φαγητά
  • η σοκολάτα
  • το αλκοόλ
  • οτιδήποτε αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά

Πώς θα προλάβετε τις αιμορροΐδες
Αρχικά θα πρέπει να αποφεύγετε την ορθοστασία και όταν βρίσκεστε στο σπίτι αντί να κάθεστε στον καναπέ είναι προτιμότερο να ξαπλώνετε στο πλάι. Έπειτα θα πρέπει να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Αυτό θα το καταφέρετε τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, άφθονο νερό και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τέλος, η υγιεινή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει μετά από κάθε κένωση, να πλένετε τοπικά το σημείο του πρωκτού με σαπούνι και να το στεγνώνετε πάρα πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα, πάντα ταμποναριστά.

Πότε πρέπει να επισκεφθεί μια εγκυμονούσα τον ιατρό
Όταν κάποιος ασθενείς δει, κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέραμε, τότε θα πρέπει άμεσα να ζητήσει τη βοήθεια ιατρού.

Τρόποι αντιμετώπισης αιμορροΐδων
Για να μπορέσει μια εγκυμονούσα να αντιμετωπίσει τις αιμορροΐδες, θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα. Με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού, μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιες φυτικές αλοιφές, καταπραϋντικές, που ανακουφίζουν από τον πόνο. Ακόμη ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι το πλύσιμο της περιοχής με κρύο νερό. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή. Μια εγκυμονούσα θα πρέπει να τρέφεται σωστά και υγιεινά, ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Αν το πρόβλημα των αιμορροΐδων επιμείνει θα πρέπει να μιλήσετε εκ νέου με τον γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα, καθώς εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή ίσως να χρειαστεί και κάποια χειρουργική επέμβαση για να τις αφαιρέσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved