Εργάζεστε στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Δυστυχώς είναι δύσκολο να γνωρίζουμε επακριβώς τους κινδύνους που ενέχει μία συγκεκριμένη εργασία.

Εργάζεστε στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουμε πληροφορίες έτσι ώστε να γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες ουσίες που μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Μία υγιής γυναίκα, που απασχολείται σε μία φυσιολογική δουλειά, μπορεί να εργάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ωστόσο ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει κατά κάποιο τρόπο τη δουλειά της, ανάλογα με την κατάστασή της.

Θα χρειαστείτε σίγουρα αλλαγή εργασίας, κατά προτίμηση, πριν τη σύλληψη, αν έρχεστε σε επαφή με βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες, μόλυβδο και υδράργυρο, οργανικούς διαλύτες, ακτινοβολία. Αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, ανατομικές ανωμαλίες, ανώμαλη εμβρυακή και βρεφική ανάπτυξη.

Οπου και δουλεύετε, μη στέκεστε πολύ ώρα όρθια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που στέκονται όρθιες για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι πολύ πιο επιρρεπείς στον πρόωρο τοκετό και γενούν πιο συχνά λιποβαρή μωρά. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να έχετε μία άψογη συνεργασία τόσο με το γιατρό σας, όσο και με τον εργοδότη σας. Αν π.χ. προκύψει κάποιο πρόβλημα, όπως αιμορραγία, ακολουθείστε σχολαστικά τις συμβουλές τους γιατρού και αν σας συστήσει ανάπαυση μη διανοηθείτε να δουλέψετε.

Είναι καλό να ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τρίτου τριμήνου θα αισθάνεστε κόπωση, δυσφορία και αφηρημάδα. Επίσης καθώς θα προχωρά η εγκυμοσύνη σας, ίσως χρειαστεί να δουλεύετε λιγότερες ώρες. Δεν βοηθάτε ούτε τον εαυτό σας, ούτε το μωρό σας αν εξαντλείστε στον εργασιακό σας χώρο.

Aν βιώνετε πρωινές αδιαθεσίες, ενημερώστε τον προϊστάμενό σας. Περίπου το 70 τοις εκατό των γυναικών βιώνουν κάποια ναυτία ή εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι πιθανότητες λένε ότι μάλλον θα το πάθετε και στην εργασίας σας. Ειδοποιήστε τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σας και έχετε μαζί σας κάποια πετσέτα ή ότι άλλο πιστεύετε ότι θα χρειασθείτε.

Και τέλος κάτι σημαντικό που όλες οι μαμάδες θα πρέπει να γνωρίζετε. Βάσει της νομοθεσίας ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και για κάποιο διάστημα μετά τον τοκετό.
Επίσης, δεν αποτελούν αιτίες απολύσεως τυχόν αναρρωτικές άδειες για επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Μάθετε τι ακριβώς ισχύει και πότε μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία καθώς μία τέτοια απόλυση θεωρείται άκυρη.

Στην διάρκεια της κύησης η μητέρα και το παιδί ζουν σαν ένα σώμα. Συνεπώς ό,τι συμβαίνει στη μητέρα έχει άμεσες επιδράσεις στο έμβρυο. Να είστε προσεκτικές και να σκέφτεστε για δύο (τουλαχιστον).

Και φυσικά, αν μπορείτε να αρχίσετε την άδεια σας δύο ή τρεις εβδομάδες πριν την ημερομηνία του τοκετού, να το κάνετε οπωσδήποτε. Αφιερώστε αυτό τον χρόνο στον εαυτό σας. Μπορεί να είναι, για πολλά χρόνια, η τελευταία φορά που έχετε χρόνο μόνο για σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved