Ταχυκαρδία στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε

Η εγκυμοσύνη, μαζί με τη χαρά της προσμονής, φέρνει μαζί της και κάποιες απρόσμενες ενοχλήσεις.

Ταχυκαρδία στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε

Στην εγκυμοσύνη, οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται, προκειμένου να αντεπεξέλθει η καρδιά στις αυξημένες ανάγκες τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου. Η ταχυκαρδία ή ταχυπαλμία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν πάνω από τους 100 το λεπτό, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη καρδιακή συχνότητα και αίσθημα παλμών. Το αντιλαμβανόμαστε συνήθως ως ένα φτερούγισμα στην περιοχή της καρδιάς.

Συχνά, η ταχυπαλμία είναι φυσιολογικό να προκύπτει, ειδικά μετά από άσκηση, μετά από πολύ φαγητό, έπειτα από κατανάλωση καφεΐνης, ενώ φαρμακευτική αγωγή ή έντονο στρες συμβάλλουν επίσης στην εμφάνισή της.Πέρα από αυτά μπορεί να έχουν προκύψει διάφορα παθολογικά αίτια, όπως προβλήματα στο θυρεοειδή, στο νευρικό σύστημα, στην καρδιαναπνευστική ή γαστρεντερολογική λειτουργία, ενώ η κόπωση και η εξάντληση εντείνουν το πρόβλημα.

Η ταχυκαρδία στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκύπτει και από συνδυασμό κάποιων από τα ανωτέρω. Επιπλέον, οι ψυχολογικές μεταβολές κατά την κύηση μπορεί να συνδράμουν στην αύξηση των περιστατικών ταχυκαρδίας με αποτέλεσμα να μας ανησυχούν περισσότερο.

Για να ανακουφιστείτε πάντως, προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι και όχι ανάσκελα, για να μην επιβαρύνονται με το βάρος της μήτρας οι φλέβες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά. Στην περίπτωση που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Αν οι ταχυκαρδίες επιμένουν, έρχονται και φεύγουν πολύ ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας , ειδικά αν συνυπάρχουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για λιποθυμία.

Να θυμάστε ότι καθώς η μήτρα μεγαλώνει και όλα τα όργανα πιέζονται προς τα πάνω, καμιά φορά νιώθουμε σαν να έχουμε ταχυπαλμία, απλά και μόνο επειδή «ακούμε» τους φυσιολογικούς παλμούς της καρδιάς, που υπό κανονικές συνθήκες δεν αντιλαμβανόμαστε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved