Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 24η εβδομάδα της κύησης;

Η 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 23 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 23 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 24η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 21 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Η μήτρα σας έχει προ πολλού προβάλει πάνω από τα οστά της λεκάνης σας. Πλέον έχει χονδρικά το μέγεθος μίας μπάλας ποδοσφαίρου και έχει αρχίσει να πιέζει τα πάντα γύρω της, προκειμένου να καταλάβει τον απαραίτητο χώρο.

CreativePregnancy 2

Έτσι πιέζει και τον ομφαλό σας από μέσα προς τα έξω. Για το λόγο αυτό μην τρομάξετε, αν διαπιστώσετε, πως πλέον ο ομφαλός σας έχει «πεταχτεί» προς τα έξω. Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες, που βρίσκονται στην 24η εβδομάδα της κύησης και δεν συνδέεται με καμία παθολογία. Άλλωστε μετά τον τοκετό ο ομφαλός θα ξαναβρεί το σχήμα, που είχε πριν από την κύηση.

Το κέντρο βάρους του σώματός σας έχει αρχίσει πλέον να επηρεάζεται αισθητά από το μέγεθος της μήτρας σας. Επομένως και η ισορροπία σας είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, «επισφαλής». Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το έχετε συνεχώς υπόψη σας, όταν περπατάτε και ειδικά, όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες, διότι είστε κατά κάποιον τρόπο επιρρεπής στις πτώσεις. Καλό θα ήταν και να προτιμάτε υποδήματα ίσια με λαστιχένιες σόλες, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να γλιστρήσετε.

Αρκετές από εσάς ίσως να παρατηρήσετε, πως τα ούλα σας παρουσιάζουν μια αυξημένη ευαισθησία και μια τάση να ματώνουν ευκολότερα από πριν. Αν και το φαινόμενο αυτό είναι ενοχλητικό, είναι και αναμενόμενο. Εντούτοις, έχει ιδιαίτερη σημασία να αφιερώνετε χρόνο στην περιποίηση των δοντιών σας με τακτικό βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και ειδικού στοματικού διαλύματος. Ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε και τον οδοντίατρο, για μία αποτρύγωση, όπως ονομάζεται ο καθαρισμός των ούλων.

465346

Επιπλέον, η φυσιολογική κατά την κύηση κατακράτηση υγρών, ενδέχεται να προκαλέσει το λεγόμενο «Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα». Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από αιμωδίες (μουδιάσματα) και παραισθησίες (μυρμηγκιάσματα) των χεριών σας και οφείλεται στην συλλογή υγρού στην περιοχή του καρπού. Συνέπεια της συλλογής αυτής είναι η άσκηση πίεσης στα νεύρα, που διέρχονται από τον καρπό. Συνήθως η ένταση του φαινομένου είναι τέτοια, που αντιμετωπίζεται απλά θέτοντας σε κίνηση τα χέρια και τους καρπούς, ενώ υποχωρεί τις περισσότερες φορές μετά τον τοκετό.

Τέλος οι «ατίθασες» ορμόνες της κύησης ενδέχεται να προκαλέσουν ένα ακόμα ενοχλητικό σύμπτωμα: αίσθημα κνησμού συνοδευόμενο από εμφανή ερυθρότητα στην περιοχή των παλαμών και των πελμάτων. Το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα συνήθως υποχωρεί αυτόματα μετά τον τοκετό, ενώ κατά τη διάρκεια της κύησης, πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση, αν βρέξουν τα χέρια τους με δροσερό νερό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved