Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 22η εβδομάδα της κύησης;

Η 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 21 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 21 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 22η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 19 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Στο στάδιο αυτό η κοιλιά σας έχει συνήθως εμφανώς μεγαλώσει και η μήτρα σας φτάνει μέχρι περίπου 2 με 3 εκατοστά κάτω από τον ομφαλό σας. Πολλές γυναίκες σε αυτό το στάδιο της κύησης ανακαλύπτουν, πως η κοιλίτσα τους αποτελεί πλέον ένα είδος «μαγνήτη» για όποιον συναντά. Δεν είναι σπάνιο κάποιος γνωστός, ή και λιγότερο γνωστός, όπως ένας συνάδελφος για παράδειγμα, να σας ζητήσει να χαϊδέψει την κοιλίτσα σας.

koilia

Κάποιες από εσάς απολαμβάνουν αυτού του είδους την προσοχή. Υπάρχουν όμως και πολλές γυναίκες, που τέτοιες συμπεριφορές τις κάνουν να αισθάνονται άβολα. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, μη διστάσετε να το δηλώσετε ευθαρσώς. Το ότι όλοι αυτοί, που ζητάνε να ακουμπήσουν την κοιλίτσα σας, μπορεί να έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, δεν κάνει την κίνησή τους λιγότερο ενοχλητική.

Δυστυχώς αυτό, που μεγαλώνει με ταχύς ρυθμούς δεν είναι μόνο η μήτρα και η κοιλιά σας. Αν κοιτάξετε λίγο χαμηλότερα, θα διαπιστώσετε πως και τα πόδια σας εμφανίζονται μεγαλύτερα. Συχνά μάλιστα παπούτσια, που για χρόνια φορούσατε και σας ήταν άνετα, αρχίζετε να τα αισθάνεστε σφιχτά και καθόλου βολικά.

Η διόγκωση των ποδιών φαίνεται πως οφείλεται καταρχήν σε οίδημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περιοχή των αστραγάλων. Με τον όρο «οίδημα» αναφερόμαστε στο κατά το κοινώς λεγόμενο «πρήξιμο», τη συγκέντρωση υγρού δηλαδή κάτω από το δέρμα. Το οίδημα αυτό στην περιοχή των κάτω άκρων ενδεχομένως να συνδέεται και με τη φυσιολογική κατά την κύηση κατακράτηση υγρών.

22 EVDOMADA EGKIMOSINIS

Για το λόγο αυτό καλόν είναι να αποφύγετε όσο μπορείτε την ορθοστασία και να ανασηκώνετε τα πόδια σας σε κάθε ευκαιρία τοποθετώντας τα πάνω σε ένα υποπόδιο όσο είστε καθιστή ή πάνω σε ένα ή δύο μαξιλάρια, όσο είστε ξαπλωμένη.

Όμως η αύξηση του μεγέθους των ποδιών πιθανόν να μην οφείλεται αποκλειστικά στην κατακράτηση υγρών. Κατά την κύηση εκκρίνεται η ορμόνη ρελαξίνη. Βασική λειτουργία της ορμόνης αυτής είναι η χαλάρωση των συνδέσμων, των ταινιών συνδετικού ιστού δηλαδή, που είναι υπεύθυνες για τη διατήρησης της σταθερότητας των αρθρώσεων.

Η ρελαξίνη δρα πάνω στην ηβική σύμφυση, ώστε να «ανοίξει» η λεκάνη και να χωρέσει τη μήτρα. Όμως η δράση της ορμόνης αυτής δεν είναι επιλεκτική. Έτσι δρα και στους συνδέσμους, που κρατάνε στη θέση τους τα οστά του ποδιού. Συνεπώς, και οι σύνδεσμοι αυτοί χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα τα οστά του ποδιού να απομακρυνθούν μεταξύ τους και το πόδι σας να φαίνεται πιο μεγάλο.

Για το λόγο αυτό καλόν είναι να επιλέγετε άνετα παπούτσια και να αποφεύγετε τα τακούνια, τα οποία ενδέχεται να σας κάνουν να αισθανθείτε ακόμα πιο άβολα.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved