Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 20η εβδομάδα της κύησης;

Η 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 19 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 19 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 20η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 17 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 20η εβδομάδα της κύησης!

Επιτέλους φτάσατε στα μισά του δρόμου, περίπου άλλες 20 εβδομάδες θα περάσουν μέχρι να πάρετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας!

c64b9eef8f8d711ee1b739705322be60

Το άνω όριο της μήτρας σας έχει πλέον φτάσει περίπου στο επίπεδο του ομφαλού σας και μερικές φορές κατά κάποιον τρόπο «δυσκολεύεται» να «βολευτεί» στη λεκάνη σας. Έτσι είναι πιθανό κάποιες φορές να αισθανθείτε πόνο στα οστά της λεκάνης, ειδικά στο σημείο της λεγόμενης ηβικής σύμφυσης.

Για να βρείτε την ηβική σύμφυση, που είναι το σημείο ένωσης των δύο μεγάλων οστών της λεκάνης, εντοπίστε τον ομφαλό σας και τραβήξτε μία κάθετη νοητή γραμμή από αυτόν προς το αιδοίο σας. Η ηβική σύμφυση βρίσκεται ακριβώς εκεί, που αυτή η νοητή γραμμή συναντά το οστό.

skin care during pregnancy.jpg.653x0 q80 crop smart

Η ηβική σύμφυση δεν είναι τελείως σταθερή και «τεντώνεται» προκειμένου να δοθεί στην μήτρα, της οποίας το μέγεθος αυξάνεται ραγδαία, ο απαραίτητος χώρος. Το «τέντωμα» αυτό, έχει ως αποτέλεσμα εσείς να αισθάνεστε πόνο στο σημείο.

Στο στάδιο αυτό της κύησης συχνά μπορεί να αισθανθείτε και το άλγος, που οφείλεται στο λεγόμενο στρογγύλο σύνδεσμο. Οι στρογγύλοι σύνδεσμοι είναι δύο ταινίες, που αποτελούνται από μυϊκό και συνδετικό ιστό, αλλά και αγγεία, οι οποίες συμμετέχουν στην διατήρηση της θέσης της μήτρας μέσα στη λεκάνη. Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας θέτει συχνά σε τάση τις ταινίες αυτές και έτσι προκαλείται άλγος στην κοιλιά. Το άλγος αυτό είναι συνήθως οξύ με μικρή διάρκεια και εντοπίζεται είτε δεξιά είτε αριστερά στην κοιλιακή χώρα. Συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και είναι αρκετά σύνηθες κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά φρόνιμο θα ήταν να το αναφέρετε στον ιατρό σας.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες από εσάς θα έχετε «βάλει» περίπου 5 επιπλέον κιλά. Από εδώ και στο εξής και μέχρι τον τοκετό θα παίρνετε σε αδρές γραμμές περίπου μισό κιλό κάθε εβδομάδα, αν φυσικά προσέχετε τη διατροφή σας και αποφεύγετε τις υπερβολές....

Τα μαλλιά σας και τα νύχια σας μεγαλώνουν ξαφνικά με ταχύτερους από πριν ρυθμούς. Φαίνεται, πως οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ευνοούν την ανάπτυξη αυτή.

pregnancy and hair loss

Τα μαλλιά σας μάλιστα δείχνουν πιο «γεμάτα», ενώ συχνά μπορεί να παρατηρήσετε πως λάμπουν περισσότερο, απ’ ότι πριν την εγκυμοσύνη. Βέβαια μη συνηθίσετε σε αυτή την εμφάνιση των μαλλιών σας, διότι αυτή οφείλεται στις ορμόνες της κύησης. Μετά τον τοκετό, η κώμη σας θα επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση, αφού μάλιστα περάσει μια ενοχλητική περίοδος με αύξηση της τριχόπτωσης.

Τα δε νύχια σας μπορεί μεν να μακραίνουν ταχύτερα σε αυτό το στάδιο της κύησης, αλλά συχνά παρουσιάζονται πιο εύθρυπτα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Αυτή η κατάσταση, αν και είναι αρκετά ενοχλητική, ευτυχώς δεν εμπνέει σε γενικές γραμμές καμίαν ανησυχία.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved