Περίοδος στην εγκυμοσύνη: Τελικά γίνεται ή όχι;

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η γυναίκα έχει λίγο αίμα που μοιάζει με περίοδο, ενώ ήδη έχει προκύψει πρόσφατα εγκυμοσύνη. Τί ακριβώς συμβαίνει; Μπορεί να υπάρξει περίοδος στην εγκυμοσύνη;

Περίοδος στην εγκυμοσύνη: Τελικά γίνεται ή όχι;

Μερικές γυναίκες βλέπουν αίμα που μοιάζει με αυτό της περιόδου, αλλά αντιλαμβάνονται μετά από λίγο ότι δεν πρόκειται για κανονική περίοδο, αφού κρατάει μια με δυο ημέρες και η ποσότητα του είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της κανονικής περιόδου τους.

Στην πραγματικότητα, οι δύο καταστάσεις, περίοδος και εγκυμοσύνη, είναι αλληλοαποκλειόμενες. Το σώμα μας, μετά τη σύλληψη, απελευθερώνει ορμόνες που αποτρέπουν την εμφάνιση περιόδου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα τοιχώματα της μήτρας «παχαίνουν», προκειμένου να φιλοξενήσουν το έμβρυο. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι ιστοί του αίματος που κάθονται στα τοιχώματα της μήτρας αποβάλλονται.

Οι γιατροί είναι κάθετοι και ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουν το εξής: η κολπική αιμορραγία δεν είναι περίοδος και η περίοδος δεν είναι κολπική αιμορραγία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά δεν γίνεται να είσαι έγκυος και να έχεις περίοδο. Από τη στιγμή που θα γίνει η σύλληψη, περίοδο θα ξαναδείς μετά το τέλος της εγκυμοσύνης και κάθε είδους αιμορραγία, μικρή ή μεγάλη, σχετίζεται πια με την εγκυμοσύνη και όχι με τον κύκλο.

Μπορεί όμως να συμβαίνει να δούμε αιμα, γιατί απελευθερώνεται μια μικρή ποσότητα αίματος από τη μήτρα και οδηγεί σε μικρή αιμορραγία, πολλές φορές και τις ίδιες ημέρες με εκείνες που η γυναίκα περίμενε την περίοδό της. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι περιμένουν παιδί, αλλά παραπονιούνται για «περίεργη» περίοδο, με πολύ λίγο αίμα και μικρή διάρκεια. Επίσης, αίμα μπορεί να προκύψει έπειτα από σεξ με το σύντροφό.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις έντονης ή επίμονης αιμορραγίας μπορεί να κρύβουν κάποια σοβαρή αιτία, όπως είναι η αποβολή ή η εξωμήτρια κύηση. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, ο οποίος είναι ο πιο αξιόπιστος σύμβουλος. Είναι σημαντικό να μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά και να γνωρίζει κάθε τι που προκύπτει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved