Εγκυμοσύνη και πυρετός: Πώς αντιμετωπίζεται

Εάν η έγκυος κολλήσει γρίπη όταν διανύει το πρώτο τρίμηνο, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος, αφού ο υψηλός πυρετός ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Εγκυμοσύνη και πυρετός: Πώς αντιμετωπίζεται

Γι' αυτό είναι σημαντικό να διατηρείται η θερμοκρασία της σε χαμηλά επίπεδα, με τη βοήθεια αντιπυρετικών σκευασμάτων.

Ο πυρετός χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν υποψίες ότι η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας (πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου) -κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης- ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Κι αυτό γιατ μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και αύξηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου.

Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορείτε να πάρετε, πρώτα απ’όλα ηπαρακεταμόλη, αν κολλήσετε γρίπη και έχετε πυρετό αλλά μπορείτε να προσανατολιστείς στα ομοιοπαθητικά προϊόντα, που δεν έχουν καθόλου αντενδείξεις για τη μαμά και το παιδί . Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του γιατρού που γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία.

Για την πρόληψη μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες: οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατηρείστε μια καλή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, πιείτε πολλές πορτοκαλάδες. Πιείτε πολλά υγρά, νερό, αφεψήματα και χυμούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να κολλήσετε είναι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο που συστήνεται να γίνεται σε όλες τις εγκύους, γιατί -εκτός από την προστασία που παρέχουν στη μέλλουσα μητέρα- προσφέρουν ανοσία και στο μωρό για τους πρώτους μήνες της ζωής του, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού το ίδιο το βρέφος δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο πριν συμπληρώσει την ηλικία των 6 μηνών.

Και φυσικά,

- Αποφεύγετε πολυσύχναστους χώρους, όπως αίθουσες αναμονής, κινηματογράφους και λεωφορεία, στις ώρες αιχμής.
- Ανοίγετε τα παράθυρα για να ανανεώνεται συχνά ο αέρας και
- Εάν στο σπίτι υπάρχει ένα παιδί με γρίπη, μπορείτε ακόμη και να φορέσετε στο πρόσωπο μια μάσκα (εσείς, όχι το παιδί), για να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Είναι ανησυχητικό;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved