Πόνοι τοκετού: Πώς να τους περιορίσετε

«Με έναν πόνο», είναι η πιο συνηθισμένη ευχή για την μεγάλη ώρα που έρχεται. Μπορεί άραγε να είναι αλήθεια; Μπορούμε να γεννήσουμε με ένα μόνο πόνο; Ή ακόμη καλύτερα.. Μπορούν να εξαφανιστούν οι πόνοι του τοκετού;

Πόνοι τοκετού: Πώς να τους περιορίσετε

Φυσικά, είναι η απάντηση!

Ακόμη κι αν ιδανικά θα θέλατε να γεννήσετε απολύτως φυσιολογικά και χωρίς κανένα φάρμακο, έχετε κάθε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη, αν οι πόνοι του τοκετού γίνονται ανυπόφοροι.

Η αντιμετώπιση του φόβου και του πόνου είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία: η κάθε γυναίκα έχει το δικό της μοναδικό τρόπο, τις δικές της αντοχές, που προέρχονται από την ίδια την ιστορία της, από τα βιώματά της. Ας δούμε όμως τί μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τους πονους του τοκετού.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πρώτα από όλα να έχετε προετοιμαστεί σωστά, παρακολουθώντας μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Σε αυτά θα μάθετε τεχνικές χαλαρωτικών αναπνοών, οι οποίες θα σας βοηθήσουν τις στιγμές που θα νιώθετε εκτός ελέγχου. Θα μάθετε, ακόμα, την φυσιολογία του τοκετού και έτσι θα καταλαβαίνετε κάθε στιγμή τι συμβαίνει στο σώμα σας, ενώ θα προετοιμαστείτε τόσο για ό,τι άλλο μπορεί να συμβεί σε έναν τοκετό όσο και για το τι να περιμένετε αφού γεννήσετε, είτε στο μαιευτήριο είτε στο σπίτι.

Οταν φτάσουμε στο μαιευτήριο, η επισκληρίδιος αναισθησία είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για έναν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο τοκετό. Πρόκειται πλέον για διαδικασία ρουτίνας. Είναι μια ένεση με κύριο συστατικό ένα τοπικό αναισθητικό, στην οσφυϊκή περιοχή της σπονδυλικής στήλης, κοντά στα νεύρα που μεταφέρουν την αίσθηση του πόνου. Η δράση της αναισθησίας ξεκινάει 10-20 λεπτά μετά την ένεση. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από ειδικό αναισθησιολόγο. Το αναισθητικό, μουδιάζει τα νεύρα που στέλνουν το μήνυμα του πόνου από τη μήτρα στον εγκέφαλο. Σας επιτρέπει να συμμετέχετε ενεργά στον τοκετό, χωρίς όμως να νιώθετε έντονο πόνο.

Η επισκληρίδιος μπορεί όμως να μην βοηθήσει την ώρα του σπρωξίματος, αφού υπάρχει περίπτωση ή να μην αντιλαμβάνεστε ποια είναι η σωστή στιγμή για να σπρώξετε.
Επίσης, μπορεί να προκαλέσει υπόταση, που αντιμετωπίζεται από το γιατρό με φάρμακο, ή πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκέσει έως και την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου κατά τον τοκετό, που έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα, οπως ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία και η ομοιοπαθητική, τακτικές που θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά με τους ειδικούς γιατρούς, ώστε να συνεισφέρουν κατάλληλα και σημαντικά στην εξέλιξη του τοκετού.

Συγκεκριμένα, να σας πούμε ότι η Κινεζική Ιατρική που έχει ιστορία 5000 χρόνων, περιλαμβάνει τον Βελονισμό, που από το 1972 που έγιναν οι πρώτοι τοκετοί με βελονισμό σε νοσοκομείο της Στοκχόλμης , η μέθοδος μέχρι σήμεραέχει πάρα πολύ εξαπλωθεί! Το 1979 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι ο βελονισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου.
Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά για να:
Βοηθήσει στην ανακούφιση κατά τις συστολές
Επιταχύνει τις συστολές σε περίπτωση παρατεταμένου τοκετού
Για την ανακούφιση κατά τις συστολές του τοκετού υπάρχουν πολλές μέθοδοι όπως: βελόνες στα χέρια, πόδια, κόκκυγα, αυτί, βελόνες συνδεδεμένες με ηλεκτρισμό (ηλεκτροβελονισμός), βελόνες σε συνδυασμό με θερμοθεραπεία κ.α.

Ψάξτε καλά τί θέλετε και τί μπορείτε να κάνετε, και αποφασιστε με ηρεμία. Και σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε ότι ακόμη και η συνείδηση ότι πρόκειται να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας θα σας ενθαρρύνει και θα σας δυναμώσει...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved