Αίμα στην εγκυμοσύνη: Τί μπορεί να σημαίνει

Εγκυμοσύνη και αίμα: ο συνδυασμός που καμμία μέλλουσα μαμά δε θέλει να ζήσει. Η αιμορραγία στη διάρκεια της κύησης δε σημαίνει πάντα κάτι πολύ κακό, θα μας κάνει όμως να σφιχτεί η καρδιά μας. Ας δούμε τί μπορεί να συμβαίνει...

Αίμα στην εγκυμοσύνη: Τί μπορεί να σημαίνει

Η κολπική αιμορραγία, μπορεί να συμβεί σε διάφορα χρονικά σημεία της εγκυμοσύνης και θέλει μεγάλη προσοχή καθώς μερικά αίτια αυτής της απώλειας αίματος μπορεί να είναι πιο σημαντικά και επικίνδυνα από κάποια άλλα.

Η αιμορραγία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, είναι συνηθισμένη και δε συνδέεται άμεσα με την αποβολή, τον κύριο λόγο ανησυχίας της μέλλουσας μαμάς. Μπορει ο γιατρός να αναφερθεί στον όρο «επαπειλούμενη αποβολή» αν βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο, αλλά να ξέρετε ότι η πλειονότητα των γυναικών που παρουσιάζουν μικρή αιμορραγία μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας έχουν στη συνέχεια μια απολύτως φυσιολογική εγκυμοσύνη..

Συνήθως μια αιμορραγία δείχνει κάποιο πρόβλημα στον πλακούντα ή στον τράχηλο της μήτρας, ο οποίος γίνεται λίγο πιο ευαίσθητος και ευάλωτος σε ερεθισμούς και περιστασιακά αιμορραγεί. Μπορεί να συμβεί και χωρίς αιτία, αλλά και μετά την ερωτική επαφή, περίπτωση στην οποια θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε γενικές γραμμές, οι φυσιολογικές ερωτικές επαφές δεν προκαλούν προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Μπορεί επίσης να έχετε μια μικρή αιμορραγία όταν ο πλακούντας εγκαθίσταται στο εσωτερικό της μήτρας.

Επίσης η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε τραχηλικό πολύποδα (καλοήθη όγκο στον τράχηλο), τραχηλίτιδα ή κολπίτιδα (φαινόμενα που αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση) ή και στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, συνήθως 1 με 2 εβδομάδες μετά την πιθανή σύλληψη.

Δυστυχώς φυσικά, η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι κάποιου πολύ σοβαρού προβλήματος, όπως μιας έκτοπης κύησης, δηλαδή μίας κύησης στην οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν σε ποσοστό περίπου 1 στις 60 εγκυμοσύνες και πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με μεγάλη προσοχή.

Γενικά, όσο εντονότερη είναι η αιμορραγία τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκληθεί αποβολή, αλλά φυσικά είναι πιθανό να παρουσιαστεί μεγάλη αιμορραγία και η εγκυμοσύνη να συνεχιστεί φυσιολογικά.
Το καφέ αίμα είναι συνήθως λιγότερο ανησυχητικό, γιατί το ζωηρό κόκκινο αίμα σημαίνει νέα, ενεργή αιμορραγία ενώ το καφέ είναι παλιό αίμα. Ωστόσο, το χρώμα του αίματος από μόνο του δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη. Το καφέ αίμα, ιδίως εάν συνδυάζεται με πόνους, ίσως είναι σύμπτωμα έκτοπης κύησης. Ο πόνος είναι το βασικό σύμπτωμα που θα σας πει αν κάτι δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Οι πόνοι που μοιάζουν με κράμπες συνήθως δείχνουν ότι η μήτρα συσπάται και υπάρχει κίνδυνος αποβολής.

Στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης, η αιμορραγία μπορεί να αποτελεί σημάδι αποβολής, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η αποβολή είναι άμεση. Στατιστικά, το 20-30% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια απώλεια αίματος νωρίς στην εγκυμοσύνη τους, αλλά από αυτές οι μισές συνεχίζουν κανονικά χωρίς προβλήματα. Ας σημειωθεί πως το 20% περίπου όλων των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή, με την πλειοψηφία αυτών να πραγματοποιούνται στο πρώτο τρίμηνο.

Μετά το πρώτο τρίμηνο η αιμορραγία είναι λιγότερο συχνό φαινόμενο και μπορεί να αποτελεί σημάδι σοβαρού προβλήματος. Όπως και στην αρχή της κύησης και σε αυτά τα στάδια η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη ή ευαισθησία του τραχήλου, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες, όπως ο πρόδρομος πλακούντας ή η αποκόλληση πλακούντα:

Για πρόδρομο πλακούντα μιλάμε όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά και φράζει τον τράχηλο. Αυξημένο ρίσκο για προδρομικό πλακούντα έχουν οι έγκυες που έχουν τεκνοποιήσει ξανά, προηγούμενη καισαρική τομή ή άλλο χειρουργείο στη μήτρα καθώς και η πολύδυμη κύηση.

Αποκόλληση πλακούντα συμβαίνει όταν ο πλακούντας αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας πριν γεννηθεί το μωρό. Συνήθως συμβαίνει στις τελευταίες 12 εβδομάδες της κύησης και το αίμα προέρχεται από την πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας. Εμφανίζεται στο 1% των εγκύων και μπορεί να είναι ήπιας μορφής όπου απαιτείται ανάπαυση και πολύ ήπια δραστηριότητα έως πολύ σοβαρής μορφής όπου μπορεί να χρειασθεί και νοσηλεία.

Κολπική αιματόρροια μπορεί να αποτελεί και ένδειξη ότι επίκειται τοκετός. Μέχρι και 2-3 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, μία παχύρευστη βλέννη που καλύπτει το στόμιο του τραχήλου σαν πώμα και προστατεύει την κύηση, λόγω της αρχόμενης διαστολής του τραχήλου, ξεκολλά από τα τοιχώματα του τραχήλου και απορρίπτεται περιέχοντας ίχνη αίματος.

Σε κάθε περίπτωση η έγκυος πρέπει να ενημερώσει το θεράποντα γιατρό, περιγράφοντας με ακρίβεια τι της συμβαίνει ώστε να αντιμετωπιστεί το γεγονός με τον σωστό τρόπο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved