Εγκυμοσύνη και κιλά: Η σωστή διατροφή για τον έλεγχο του βάρους σας

Η χαρά σας για την εγκυμοσύνη σας μπορεί να είναι απερίγραπτη, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείτε να τρώτε ακατάπαυστα. Ορίστε μερικές συμβουλές για να μην πάρετε περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη, και να χωρέσετε στα ρούχα που φορούσατε πριν... εάν φυσικά σας απασχολεί κάτι τέτοιο!

Εγκυμοσύνη και κιλά: Η σωστή διατροφή για τον έλεγχο του βάρους σας

Νιώθετε ότι μπορείτε να φάτε χωρίς τύψεις, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνετε. Καλό είναι να μείνετε πειθαρχημένες .
Δεν είναι μόνο η κοιλιά που μεγαλώνει στην εγκυμοσύνη. Γίνεται μία σειρά διεργασιών προκειμένου να φιλοξενήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το μικρό πλάσμα που μεγαλώνει και να προετοιμάσετε το σώμα για τον τοκετό. Έτσι, ο όγκος του στήθους διπλασιάζεται, το βάρος της μήτρας γίνεται μεγαλύτερο και όλα τα όργανα ακολουθούν την εξέλιξη του μωρού.

Βασική αρχή αποτελεί η σύσταση ότι η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πάρει από 9 έως και 11 -15 κιλά. Φυσικά τα κιλά αυτά αφορούν μια γυναίκα με υγιές σωματικό βάρος πριν τη σύλληψη ενώ οι λιποβαρείς γυναίκες θα πρέπει να πάρουν λίγο παραπάνω βάρος και οι υπέρβαρες λιγότερο.

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν εσείς δεν τρέφεστε σωστά, το ίδιο συμβαίνει και με το μωρό. Από την άλλη, αυτούς τους μήνες το σώμα σας χρειάζεται έξτρα ενέργεια, καθώς όλα τα όργανα δουλεύουν υπό πίεση, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς, που χρειάζεται να αντλήσει περισσότερο αίμα, αλλά και των ποδιών και της πλάτης που πρέπει να στηρίξουν την όλο και μεγαλύτερη κοιλιά σας. Έρευνες έχουν δείξει πως οι έγκυοι που δεν τρώνε αρκετά ή κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα ή να κάνουν πολύ αδύνατα μωρά. Από την άλλη, εάν τρώνε υπερβολικά -κυρίως τις «λάθος» τροφές, αυτές δηλαδή που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από λιπαρά και θερμίδες- ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία τους, όπως καρδιολογικά ή υψηλή πίεση, τα οποία μπορεί και να μην εκδηλωθούν άμεσα αλλά να τις ταλαιπωρήσουν αργότερα.

Οι τροφές πρέπει να είναι πυκνές σε διατροφικά στοιχεία αλλά και να προέρχονται από όλες τις διατροφικές ομάδες. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δίνεται στην πρόσληψη ασβεστίου, σιδηρού, φυλλικού οξέος, πρωτεΐνης και αμύλου.

Τόσα κιλά έχετε περιθώριο να πάρετε ώστε να είστε σε φυσιολογικά πλαίσια:
• Αν είστε λιποβαρής, όπου ο Δείκτης Μάζας Σώματος, είναι μικρότερος του 18,5 το προτεινόμενο πρόσθετο βάρος κατά την κύηση είναι από 13-18 κιλά.
• Αν έχετε κανονικό βάρος με Δείκτη Μάζα Σώματος, 18,5-24,9 το προτεινόμενο βάρος είναι 10-16 κιλά.
• Αν είστε υπέρβαρη με Δείκτη Μάζα Σώματος από 25-29,9 το προτεινόμενο βάρος είναι 7-11 κιλά.
• Αν είστε παχύσαρκη με Δείκτη Μάζα Σώματος από 30 και πάνω, το προτεινόμενο βάρος είναι 5-9 κιλά.

Τρεις συμβουλές για την διατροφή στην εγκυμοσύνη

1. Αντικαταστήστε τα συνηθισμένα τρία κύρια γεύματα με πέντε-έξι μικρότερα την ημέρα.
2. Αν πεινάσετε ή σας έρθει μια ξαφνική λιγούρα, επιλέξτε κάτι υγιεινό, όπως λίγους ξηρούς καρπούς, σταφίδες, άπαχο τυρί και κράκερ, φρούτα ή γιαούρτι και πείτε όχι στα γλυκά ή πολύ παχυντικά σνακ, όπως μπισκότα, κέικ, σοκολάτες ή πατατάκια, που έχουν πολλές θερμίδες και μικρή θρεπτική αξία.
3. Όταν τρώτε έξω, επιλέξτε πιάτο με λίγα λιπαρά και αποφύγετε τα τηγανητά και τα γλυκά.

Κατά τους 3 τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης αυξάνεται η πιθανότητα να αυξηθεί απότομα το βάρος γιατί το έμβρυο μεγαλώνει. Εκείνους λοιπόν τους μήνες χρειάζεται και περισσότερος έλεγχος και σωστή εφαρμογή των παραπάνω.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν τροφές που να απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός από την κατανάλωση ωμού/ καπνιστού ψαριού, πατέ από συκώτι, πολύ μαλακά τυριά (brie, camembert κτλ.), ωμά αυγά, οστρακοειδή. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν να κάνουν με την πιθανότητα βακτηριακής λοίμωξης του εμβρύου και όχι με την περιεκτικότητα των παραπάνω τροφών σε λίπος ή θερμίδες.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κάθε έγκυος ότι κάποια αύξηση του σωματικού της βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι απαραίτητη προκειμένου για την καλή ανάπτυξη του εμβρύου και εξέλιξη της κύησης, ώστε να αποφεύγονται εξαντλητικές δίαιτες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την εγκυμοσύνη. Αντίστοιχα θα πρέπει να αποφεύγεται η μεγάλη πρόσληψη βάρους, ενώ πριν από μία νέα εγκυμοσύνη κάθε γυναίκα θα πρέπει να προσπαθεί να επιστρέφει στο σωματικό βάρος που είχε πριν την τελευταία της κύηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved