Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 15η εβδομάδα της κύησης;

Η 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 14 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 14 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 15η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 12 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Στη 15η εβδομάδα της κύησης οι μνήμες από το πρώτο τρίμηνο είναι ακόμα νωπές. Δεν έχετε ακόμα ξεχάσει τις ναυτίες και τους εμέτους. Ευτυχώς όμως τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα δεν είναι πλέον για τις περισσότερες από εσάς παρά ανάμνηση.

egkimosini

Έτσι έχετε αρχίσει να βρίσκετε κάποια ισορροπία στη διάθεσή σας και οι έντονες διακυμάνσεις, αν και ακόμα υφίστανται και μάλλον θα σας ακολουθήσουν για αρκετούς μήνες, δεν είναι συνήθως τόσο «εντυπωσιακές» πια.

Πολλές από εσάς θα παρατηρήσετε πως τα ούλα σας έχουν αρχίσει να φαίνονται οιδηματώδη και να ματώνουν πιο εύκολα. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και δεν εμπνέει στις περισσότερες περιπτώσεις κάποια ανησυχία. Εντούτοις, επειδή «κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε και τον οδοντίατρό σας.

Επίσης στα ούλα σας ενδέχεται να παρατηρήσετε και κάποια μικρά εξογκώματα, σαν μούρα. Πρόκειται για τις επουλίδες, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αποτελούν πρόβλημα και εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

29acef3dc417e58d06eb111b08591df4

Μία ακόμα αλλαγή, που ενδέχεται να παρατηρήσετε στο σώμα σας, είναι και η σταδιακή εμφάνιση μιας σκούρας γραμμής, η οποία ξεκινάει από το εφήβαιο και συνήθως φτάνει μέχρι τον ομφαλό, χωρίς όμως να αποκλείεται να συνεχίζει και μέχρι το θώρακα. Πρόκειται για τη μέλαινα γραμμή και η εμφάνισή της συνδέεται με ορμονικά ερεθίσματα της κύησης

Στα ίδια ορμονικά ερεθίσματα οφείλεται και η εμφάνιση των λεγόμενων πανάδων. Πρόκειται για μελανόχρωμα στίγματα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως στο πηγούνι, στα μάγουλα, στο άνω χείλος και στο μέτωπο.

Τόσο η μέλαινα γραμμή, όσο και οι πανάδες συνήθως εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τον τοκετό. Εντούτοις, καλόν είναι να έχετε υπόψη σας πως τα δερματικά αυτά σημεία της κύησης τείνουν να γίνουν πιο έντονα μετά από την έκθεση στον ήλιο.

6c9b89d69936bd5844b322f8aa0862ae

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved