«Είμαι έγκυος και "τρέμω" τις σωματικές αλλαγές που θα γίνουν στο σώμα μου. Τι μπορώ να κάνω;»

Είναι πολλές οι γυναίκες που σκέφτονται τις σωματικές αλλαγές που θα φέρει μία εγκυμοσύνη στο σώμα τους, με όλα αυτά τα κιλά που θα πάρουν.

«Είμαι έγκυος και "τρέμω" τις σωματικές αλλαγές που θα γίνουν στο σώμα μου. Τι μπορώ να κάνω;»

Οι περισσότερες αισθάνονται ενοχικά όταν κάνουν τις συγκεκριμένες σκέψεις, καθώς "πως είναι δυνατόν μπροστά σε ένα τόσο χαρμόσυνο γεγονός να βάζω τον εαυτό μου πρώτο και όχι το μωρό μου;" Άλλες μιλάνε πιο εύκολα για τις συγκεκριμένες ανησυχίες, καθώς νιώθουν πως η εγκυμοσύνη είναι ένα διάστημα για τη γυναίκα που ναι μεν κυοφορεί στο μωράκι της που θα έρθει και θα αλλάξει τη ζωή του ζευγαριού για πάντα, αλλά ανησυχούν μήπως αυτό το «για πάντα» αλλάξει και το σώμα τους και την σχέση επίσης με τον σύντροφό τους, καθώς δεν νιώθουν ότι θα του είναι πλέον επιθυμητές.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μία γυναίκα; Πως μπορεί να νιώσει άνετα και να εξοικειωθεί με το σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Να θυμάστε ότι οι αλλαγές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα σημάδια ότι το σώμα σας προετοιμάζεται και υποδέχεται τη νέα ζωή, ετοιμάζοντας ένα φιλικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στο έμβρυο να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη, με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του γυναικολόγου, επιτρέπει να αισθανθείτε καλύτερα με το σώμα σας αλλά και να αποφορτίζεστε ψυχικά.
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εγκυμοσύνη και ενημερωθείτε σωστά για τις επικείμενες αλλαγές, ώστε να κατανοήσετε και να υποδεχτείτε με λιγότερο άγχος τις σωματικές μεταβολές.
Μιλήστε στο σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε και διεκδικήστε ανοιχτά τη σεξουαλική σας ζωή. Το σεξ συνεχίζει να είναι κομμάτι της ζωής του ζευγαριού και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Φροντίστε την αισθητική σας και το σώμα σας όπως και πριν μείνετε έγκυος.
Βρείτε χρόνο να παρατηρείτε τις καθημερινές αλλαγές στο σώμα σας. Θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο άνετα με αυτές.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved