Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 7η εβδομάδα της κύησης;

Η 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 6 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 6 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 7η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 4 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 7η εβδομάδα της κύησης!

Και αισίως φτάσαμε στην 7η εβδομάδα της κύησης! Πολλές από εσάς ίσως να έχουν επιλέξει να κρατήσουν ακόμα κρυφό το ωραίο νέο από τον περίγυρό τους. Ίσως αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, αφού εξωτερικά δεν φαίνονται ακόμα ιδιαίτερα έντονα σημάδια εγκυμοσύνης.

10 27

Πράγματι, η μήτρα σας μπορεί να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, αλλά ακόμα στην κοιλιά σας δεν έχει αρχίσει να φαίνεται κάτι, αφού η μήτρα ακόμα δεν προβάλλει πάνω από τα οστά της λεκάνης σας.

Μπορεί η κοιλιά σας να μην θυμίζει σε τίποτα πως είστε έγκυος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το στήθος σας! Υπάρχουν μάλιστα και γυναίκες, των οποίων το στήθος έχει μεγαλώσει στο στάδιο αυτό της κύησης κατά ένα ολόκληρο νούμερο!

Σε τι όμως οφείλεται αυτή η εντυπωσιακή αλλαγή; Ο συνήθης «ένοχος» για τις περισσότερες αλλαγές, που παρατηρείτε στο σώμα σας, αλλά και στην ψυχολογία σας, είναι οι ορμόνες της κύησης. Συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, των οποίων τα επίπεδα στο αίμα ανεβαίνουν σημαντικά ήδη από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Το στήθος σας φαντάζει πιο μεγάλο και σφριγηλό, λόγω της προοδευτικής συσσώρευσης λίπους, αλλά και της αύξησης στην αιμάτωσή του. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό – θα πείτε – έλα όμως, που ο μαστός και ιδιαίτερα η θηλή, η οποία προβάλλει («πετάγεται» θα λέγαμε) εντονότερα του συνήθους, παρουσιάζουν και αυξημένη ευαισθησία στην αφή... Πολλές γυναίκες παραπονιούνται πως νιώθουν τους μαστούς τους διογκωμένους, βαρείς, ενώ συχνά αρκετά έντονο είναι και το αίσθημα του κνησμού (της φαγούρας δηλαδή).

tumblr mz2c1qdusW1sw0e1do1 500

Επίσης η θηλαία άλως, ο δίσκος του σκούρου δέρματος πέριξ της θηλής, αρχίζει και αποκτά βαθύτερο χρωματισμό. Ο χρωματισμός της θηλαίας άλω αποκτά προοδευτικά, πάντα λόγω των ορμονικών ερεθισμάτων, σκουρότερο τόνο.

Επί της θηλαίας άλω προβάλλουν πλέον εντονότερα τα λεγόμενα φύματα του Montgomery. Πρόκειται για μικρά επάρματα (μικρά εξογκώματα) γύρω από τη θηλή. Τα φύματα αυτά είναι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι παράγουν μια παχύρευστη ουσία, που λιπαίνει την περιοχή της θηλαίας άλω.

Προς τι όμως όλες αυτές οι αλλαγές επί των μαστών; Η απάντηση είναι απλή: Οι μαστοί σας προετοιμάζονται σταδιακά για το θηλασμό. Η προετοιμασία αυτή θα ολοκληρωθεί περί την 33η εβδομάδα της κύησης.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved