Πότε ενδείκνυται ο τοκετός με καισαρική τομή;

Ο τοκετός με καισαρική τομή συνιστάται στη γέννηση του παιδιού και όχι μέσω του κόλπο, αλλά διαμέσου μιας χειρουργικής επέμβασης στα τοιχώματα της κοιλιάς και της μήτρας.

Πότε ενδείκνυται ο τοκετός με καισαρική τομή;

Τα καινούρια μέσα έρευνας επιτρέπουν συχνά όχι μόνο να προβλεφθεί η αναγκαιότητα της καισαρικής τομής, αλλά και να προγραμματιστεί όταν παρουσιάζεται σαν καλύτερη λύση για αν αποφευχθούν οι κίνδυνοι ενός περίπλοκου τοκετού.

Πότε πρέπει να γίνεται η καισαρική τομή και για ποιους λόγους;

  1. Εάν υπάρχει η λεγόμενη δυσαναλογία εμβύου-λεκάνης, εάν δηλαδή η μητέρα, λόγω ύψους ή διάπλασης, έχει στενή λεκάνη, δυσανάλογη σε σχέση με το σώμα του παιδιού, ή εάν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο και τραύματα στη μητέρα.
  2. Εάν η μητέρα περιμένει το πρώτο της παιδί και παρουσιάζονται ανωμαλίες προβολής, θέσης ή σχήματος του εμβρύου. Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση για επέμβαση με καισαρική τομή μπορεί να λαμβάνεται με την εκτίμηση όλων των παραγόντων, όταν ο τοκετός έχει αρχίσει.
  3. Εάν η εγκυμοσύνη είναι δίδυμη και τα παιδιά εμποδίζονται αμοιβαία. (εγκάρσια σήματα κ.ο.κ)
  4. Εάν κάποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης συνιστά να γεννηθεί το μωρό πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία.
  5. Εάν υπάρχει κάποια ανωμαλία στη θέση του πλακούντα και στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, θα μπορούσε να επιφέρει και αιμορραγία ή εάν υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.
  6. Εάν υπάρχουν μηχανικά εμπόδια στο πέρασμα του εμβρύου (πχ ίνωμα)
  7. Εάν κατά τη διάρκεια ωδίνων δημιουργείται για κάποιο λόγο πρόβλημα στο έμβρυο, που καθιστά απαραίτητο να γεννηθεί το παιδί επειγόντως.
  8. Όταν ο τράχηλος της μήτρας δεν διαστέλλεται αρκετά παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ικανές ωδίνες.
  9. Εάν η μητέρα έχει ήδη δύο ή περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή

Διαβάστε επίσης:

Κολπικός τοκετός μετά από Καισαρική τομή (V.B.A.C.) γίνεται;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved