Η ψυχολογία της γυναίκας κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, αναφερθήκαμε ακροθιγώς στις αλλαγές, που η γυναίκα βιώνει στην ψυχολογία της κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Η ψυχολογία της γυναίκας κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι τρεις αυτοί πρώτοι μήνες είναι μεστοί έντονων συναισθημάτων και συχνά απότομων διακυμάνσεων στη διάθεση της γυναίκας. Επόμενο είναι οι αλλαγές αυτές να αντανακλούν στη σχέση της γυναίκας τόσο με το σύντροφό της, όσο και με τους οικείους της, αλλά και με τον ευρύτερο περίγυρό της.

Του τρικυμιώδους πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης έπεται το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι αρκετά πιο ήρεμο. Η ψυχική διάθεση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου περιγράφεται από την έγκυο στις περισσότερες περιπτώσεις ως πιο ανάλαφρη, τουλάχιστον σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

GoldCoastPregnancyShoot 10

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου αφενός ο φόβος της αποβολής ελαττώνεται σημαντικά, αφετέρου ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως είναι οι ναυτία και οι έμετοι κατά κανόνα σχεδόν εξαφανίζονται, πλην ολίγων εξαιρέσεων.

Σημαντικό ορόσημο του δεύτερου τριμήνου είναι και η καταγραφή των πρώτων αισθητών εμβρυϊκών κινήσεων από την έγκυο. Η μέλλουσα μαμά για πρώτη φορά «ακούει» το μωρό της! Έτσι αρχίζει η «επικοινωνία» μητέρας – παιδιού. Η συγκλονιστική αυτή στιγμή φαίνεται, πως είναι καθοριστική για τη σφυρηλάτηση του δεσμού της μητέρας με το μωρό της.

pregnant woman outdoor photography Ivette Ivens6

Η αφετηρία αυτής της συγκινητικής επικοινωνίας δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Κατά προσέγγισιν η πρωτοτόκος αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά τις κινήσεις του μωρού της στο διάστημα, που μεσολαβεί, μεταξύ των 18 και 20 εβδομάδων κύησης. Αντίθετα, αν η γυναίκα είναι πολυτόκος, τότε συνήθως αισθάνεται για πρώτη φορά τις εμβρυϊκές κινήσεις μεταξύ των 15 και 17 εβδομάδων. Υπάρχουν όμως και γυναίκες, που αναφέρουν για πρώτη φορά κινήσεις του μωρού ήδη από τις 13 εβδομάδες κύησης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται να αναμείνουν μέχρι ακόμα και τις 25 εβδομάδες.

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ο κατευνασμός του φόβου της απώλειας του εμβρύου από τη μία και η αύξηση της έκκρισης κολπικών υγρών από την άλλη, ενδέχεται να αυξήσουν αισθητά την ερωτική διάθεση της γυναίκας. Αρκετές γυναίκες μάλιστα αναφέρουν, πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου μπορούν να φθάσουν πιο εύκολα σε οργασμό.

7bg

Η σεξουαλική επαφή, αν φυσικά δεν υφίστανται αντενδείξεις, όπως κολπική αιμόρροια, απώλεια αμνιακού υγρού και πρόωρες συσπάσεις ή πρόδρομος πλακούντας, συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων του ζευγαριού και στην εμπέδωση ενός αισθήματος συντροφικότητας. Η υγιής σεξουαλική ζωή κατά την περίοδο αυτή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε άλλη περίοδο της ζωής, επικουρεί στην αποφόρτιση της όποιας έντασης υφίσταται στη σχέση του ζευγαριού, ενώ υποβοηθά και την καλλιέργεια κλίματος ευφορίας στη σχέση αυτή.

Η ψυχολογία λοιπόν της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης παρουσιάζεται συνήθως σαφώς πιο ανάλαφρη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο και η βελτίωση αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση της γυναίκας με το σύντροφό της, αλλά και με το στενό και ευρύτερο περίγυρό της.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved