Φυσιολογικός τοκετός με τη μέθοδο RAT- Τι είναι και πώς βοηθάει την έγκυο

Η μέθοδος RΑΤ (RespiR.Α.Τory Autogenic Training) είναι γνωστή ως "μέθοδος ενδογενούς προετοιμασίας".

Φυσιολογικός τοκετός με τη μέθοδο RAT- Τι είναι και πώς βοηθάει την έγκυο

Βασίζεται στην ψυχοσωματική ανάλυση, στην ενεργοποίηση μιας σειράς ψυχοσωματικών λειτουργιών οι οποίες εξαλείφουν την ένταση που προκαλεί ο φόβος και οι συσπάσεις.

Ετσι,ο τοκετός μπορεί να διεξαχθεί με φυσιολογικό τρόπο και χωρίς επιπλοκές.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η άριστη κατάσταση της χαλάρωσης και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ ψυχικού, νευρικού συστήματος και νευρικής ανταποκρίσεως .

Η τεχνική εκτέλεση των ασκήσεων RΑΤ, σύμφωνα με τον Τσιώτα Φάνη, Μαιευτήρα Χειρούργο Γυναικολόγο (www.tsiotas.gr), αποβλέπει σε μία συγκεκριμένη εφαρμογή, στη χρησιμοποίηση της αυτογενούς αναπνοής (Α.Α.) κατά τη διάρκεια των συστολών της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διατήρηση της χαλάρωσης των μυϊκών περιοχών και η ψυχική ηρεμία.

Η Α.Α. είναι ένας καινούργιος τρόπος εκμάθησης σε σχέση με τη συχνή επιφανειακή αναπνοή του ανώδυνου τοκετού. Η διαφορά μεταξύ των δύο τρόπων αναπνοής βρίσκεται στο γεγονός ότι, η Αυτογενής Αναπνοή ενεργεί αυτόματα, από μόνη της, όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση χαλάρωσης, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση της θέλησης του ατόμου, εν αντιθέσει με τη συχνή επιφανειακή αναπνοή του ανώδυνου τοκετού, που απαιτεί τη θεληματική προσπάθεια της εγκύου, να την εφαρμόζει μαζί με τις συσπάσεις, πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις άμυνας.

Επίσης η Α.Α. δείχνει, ότι μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του οξυγόνου, τροφοδοτώντας με υψηλά επίπεδα το οξυγόνο της επιτόκου και του βρέφους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved