Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν εγκυμοσύνη;

Κάθε γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης παιδιού έχει τη μόνιμη αγωνία να επιβεβαιώσει την ενδεχόμενη κύηση όσο νωρίτερα γίνεται. Έτσι συχνά θέτει ερωτήσεις σχετικές με τα πρώιμα σημάδια, που μπορεί να εντοπίσει στο σώμα της, τα οποία υποδηλώνουν κύηση.

Πότε τα κολπικά υγρά υποδηλώνουν εγκυμοσύνη;

Ένα από αυτά τα σημάδια είναι και οι κολπικές εκκρίσεις. Αλήθεια υπάρχουν αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις στην αρχή της κύησης; Οι ενδεχόμενες αυτές αλλαγές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την έναρξη της κύησης;

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη ερώτηση: «Πώς η κύηση επηρεάζει τη σύσταση και την ποσότητα των κολπικών υγρών;» Το τραχηλικό επιθήλιο, δηλαδή το «δέρμα», που καλύπτει το τραχηλικό στόμιο, αλλά και τον αυλό του τραχήλου βρίθει αδένων. Η λειτουργία των αδένων αυτών ρυθμίζεται εν πολλοίς από ορμονικά ερεθίσματα.

Κατά την εγκυμοσύνη τα ορμονικά ερεθίσματα αυτά γίνονται εξαιρετικά ισχυρά. Συγκεκριμένα ανέρχονται τα επίπεδα τόσο των οιστρογόνων, όσο και της προγεστερόνης στο αίμα της εγκύου. Έτσι αυξάνεται σημαντικά η παραγωγή βλέννης από τους αδένες του τραχήλου. Η βλέννη αυτή είναι διάφανη ή έχει υπόλευκο χρώμα και είναι άοσμη. Η γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί αυτήν την αύξηση της έκκρισης κολπικών υγρών από τα πρώτα στάδια της κύησης, αφού συχνά αυξάνεται η υγρασία στην περιοχή του κόλπου και απαιτείται η χρήση σερβιέτας.

Σταδιακά το ιξώδες της βλέννης αυτής αυξάνεται, δηλαδή η βλέννη γίνεται όλο και πιο «πηχτή» και στερεοποιείται εντός του τραχηλικού στομίου. Έτσι δημιουργείται το λεγόμενο «τραχηλικό βύσμα», το οποίο είναι κατά βάση ένα «πώμα» από στερεοποιημένη βλέννη. Το τραχηλικό βύσμα αποφράσσει το τραχηλικό στόμιο και προστατεύει το κύημα από ενδεχόμενες λοιμώξεις, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε αυτό από τον κόλπο. Το τραχηλικό βύσμα πίπτει προς το τέλος της κύησης σχετικά κοντά στην πιθανή ημερομηνία τοκετού, διότι τότε ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται, δηλαδή να «ανοίγει» σταδιακά.

Εδώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε, πως οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις της κύησης είναι άοσμες και άχρωμες ή υπόλευκες ή υποκίτρινες. Αν οι εκκρίσεις αυτές λάβουν δυσάρεστη οσμή ή κάποιο άλλο χρώμα, καλόν είναι να πληροφορηθεί σχετικώς ο θεράπων ιατρός, διότι μπορεί να υφίσταται κάποια λοίμωξη στην περιοχή του κόλπου.

Ιδιαίτερη μνεία καλόν θα ήταν να γίνει στη λεγόμενη «αιμόρροια της εμφύτευσης». Μερικές γυναίκες περίπου 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία της έμμηνου ρύσης παρατηρούν, πως οι κολπικές εκκρίσεις τους λαμβάνουν ένα ροζ, κόκκινο ή φαιό χρώμα και εντοπίζουν κηλίδες στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα τους. Το φαινόμενο αυτό έχει συνήθως διάρκεια λίγες ημέρες, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι και την αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της περιόδου και προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα αν η υπάρχει η υποψία κύησης.

Συνήθως αυτές οι κηλίδες οφείλονται στη λεγόμενη «αιμόρροια της εμφύτευσης». Περίπου τρεις ημέρες μετά από τη γονιμοποίηση του ωαρίου το έμβρυο, που προέκυψε, ξεκινάει την εμφύτευσή του στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Ο καλυπτικός αυτός ιστός αντιδρά στην εμφύτευση του εμβρύου και έτσι διαφεύγει μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό χρωματίζει τις κολπικές εκκρίσεις. Συνεπώς, η εμφάνιση αυτής της χρωματισμένης βλέννης 8 με 10 ημέρες πριν την αναμενόμενη έλευση της περιόδου δεν είναι απαραίτητα σημείο δυσχέρειας της αρχόμενης κύησης.

Επομένως, οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται σημαντικά στην αρχή της κύησης, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της «αιμόρροιας της εμφύτευσης», μπορούν όμως αυτά τα δύο φαινόμενα να αποτελέσουν διαγνωστικά σημεία, που υποδηλώνουν με βεβαιότητα την έναρξη της κύησης; Δυστυχώς όχι.

Καταρχήν, οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται μεν στην αρχή της κύησης, αλλά η αύξηση αυτή γίνεται συνήθως αισθητή μετά τις 8 εβδομάδες κύησης ή και αργότερα. Έτσι έχει παρέλθει η αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της έμμηνου ρύσης. Στην αναμενόμενη ημερομηνία έλευσης της περιόδου συμπληρώνονται μόλις 4 εβδομάδες κύησης (δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης). Άρα όταν η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων γίνει πλέον αισθητή, η γυναίκα έχει ήδη αντιληφθεί την καθυστέρηση στην περίοδο, η οποία είναι και πιο ισχυρό σημείο αρχόμενης κύησης.

Το φαινόμενο της «αιμόρροιας της εμφύτευσης» άλλωστε δεν παρατηρείται σε όλες τις γυναίκες. Επομένως, ούτε και αυτό είναι ένα αξιόπιστο σημείο έναρξης της κύησης.

Οι κολπικές εκκρίσεις λοιπόν αν και αυξάνονται στην αρχή της κύησης, ενώ ενδέχεται να λάβουν και χρωματισμό λόγω της «αιμόρροιας της εμφύτευσης», δεν αποτελούν αξιόπιστο σημείο σε ό,τι αφορά τη διάγνωση αρχόμενης κύησης.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved