Προεκλαμψία: Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Η προεκλαμψία επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει την υγεία τόσο τη μητέρας όσο και του μωρού.

Προεκλαμψία: Τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή ακόμη να μην αναπτύσσεται σωστά το μωρό μέσα στη μήτρα. Πώς όμως μια μέλλουσα μαμά μπορεί να καταλάβει αν κινδυνεύει από προεκλαμψία; Οι πρώτες ενδείξεις της προεκλαμψίας κατά πάσα πιθανότητα μπορούν να φανούν στις όποιες εξετάσεις σας προτείνει να κάνετε η μαία σας ή ο γυναικολόγος σας.

Οι γυναίκες με προεκλαμψία έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα τους. Συνήθως η μία εξέταση που γίνεται είναι για πρωτεΐνες στα ούρα και επίσης ελέγχεται και η αρτηριακή πίεση ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι η πίεσή σας δεν είναι υψηλή. Μερικές φορές η προεκλαμψία μπορεί να εμφανιστεί αρκετά γρήγορα και μπορεί εσείς να είστε το πρώτο πρόσωπο που θα παρατηρήσει τα συμπτώματα.

Ποια είναι αυτά;

1.Έντονο πρήξιμο στα πόδια, τα χέρια, τους αστραγάλους και το πρόσωπο.
2.Πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με ένα απλό παυσίπονο.
3.Η όραση μπορεί να είναι θολή
4.Προσωρινή απώλεια όρασης
5.Ναυτία και εμετός
6.Μερικές φορές: Προκαλεί άλγος της άνω κοιλιακής χώρας

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ώστε να κάνετε άμεσα τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο:

1.Οι υπέρβαρες γυναίκες
2.Γυναίκες που έχουν κάποια νεφρική νόσο
3.Γυναίκες με διαβήτη
4.Γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση

Εάν διαγνωστεί ότι έχετε προεκλαμψία, θα πρέπει να φροντίσετε πολύ περισσότερο τον εαυτό σας. Θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική ενώ τα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας θα πρέπει να είναι περισσότερα ώστε να παρακολουθείται η κατάστασή σας. Θα έχετε περισσότερες συναντήσεις και το μωρό σας θα πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά.

Αν η προεκλαμψια είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και να προκαλέσει σοβαρά, ακόμη και απειλητικά για τη ζωή, προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ο γιατρός συνιστά να προκληθεί ο τοκετός νωρίτερα ώστε να σωθεί τόσο το έμβρυο όσο και η εγκυμονούσα.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ή ασπιρίνης σε χαμηλή δόση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Ωστόσο, από μόνες δεν μπορείτε να κάνετε χρήση αν πρώτα δεν έχετε μιλήσει με τη μαία σας ή τον γιατρό σας.

Έτσι, λοιπόν να θυμάστε, αν αισθανθείτε αδιαθεσία, έχετε έντονο πονοκέφαλο, τυχόν διαταραχές της όρασης σας, βλέπετε φώτα που αναβοσβήνουν, έχετε πρήξιμο, ιδιαίτερα στο πρόσωπό σας, τα χέρια σας ή τα πόδια σας θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Η έγκαιρη θεραπεία και διάγνωση θα κρατήσει εσάς και το μωρό σας ασφαλείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved