«Καφέ σκούρα υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πότε να ανησυχήσω;»

Μια συνήθης πηγή ανησυχίας για την έγκυο είναι η εμφάνιση κολπικών υγρών. Ευτυχώς όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κολπικές αυτές εκκρίσεις δεν συνδέονται με κάποια ενδεχόμενη επιπλοκή της κύησης.

«Καφέ σκούρα υγρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πότε να ανησυχήσω;»

Η έκκριση από τον κόλπο κολπικών υγρών, τα οποία έχουν λευκό χρώμα και ήπια οσμή, η γνωστή και ως λευκόρροια, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται καθ’ όλη την αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας, από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση. Συνήθως η εκροή των υγρών αυτών εντείνεται λίγο πριν την περίοδο. Εντούτοις, το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αύξηση των κολπικών υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται, πως συνδέεται με την άνοδο των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας, καθώς και με την αύξηση της ροής του αίματος στα όργανα της λεκάνης. Τα υγρά αυτά αποτελούνται αφενός από εκκρίσεις από τον τράχηλο της μήτρας και τα τοιχώματα του κόλπου, αφετέρου από παλαιά κύτταρα από τα τοιχώματα του κόλπου και από μικρόβια της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας.

Τα κολπικά αυτά υγρά συνήθως εκκρίνονται από τον κόλπο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχουν προστατευτική δράση απέναντι στο γεννητικό σωλήνα της γυναίκας. Γεννητικό σωλήνα ονομάζουμε την ανατομική δομή, που αποτελείται από τον τράχηλο και τον κόλπο, διά μέσου της οποίας περνάει το μωρό κατά τον τοκετό. Οι εκκρίσεις αυτές συνδράμουν στην προστασία του σωλήνα αυτού από ενδεχόμενες μολύνσεις, αφού υποβοηθούν τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης στα υγρά αυτά παρατηρείται συχνά και η ύπαρξη μικρών ποσοτήτων στερεοποιημένης βλέννας. Η βλέννα αυτή συνήθως προέρχεται από το εσωτερικό του τραχήλου και αποτελεί το λεγόμενο ενδοτραχηλικό βύσμα. Το βύσμα αυτό σχηματίζεται νωρίς στην εγκυμοσύνη και αποτελείται από εκκρίσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν τον αυλό του τραχήλου και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα. Το βύσμα αυτό απελευθερώνεται από τον τράχηλο, διότι αυτός σε προχωρημένη κύηση δέχεται την πίεση της κεφαλής του μωρού, το οποίο λαμβάνει σταδιακά τη θέση για τον τοκετό. Εντούτοις, η εμφάνιση αυτού του βύσματος βλέννας στα κολπικά υγρά δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην προάγγελο του τοκετού.

Επίσης συχνά προς το τέλος της εγκυμοσύνης η πίεση της κεφαλής του μωρού στην ουροδόχο κύστη, προκαλεί την απώλεια ούρων, τα οποία εμφανίζονται ως μικρές κηλίδες στο εσώρουχο. Αυτό είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο, το οποίο όμως δεν εμπνέει συνήθως ανησυχία.

Το χρώμα των κολπικών υγρών είναι συνήθως λευκό, εντούτοις, συχνά, ειδικά σε προχωρημένες εγκυμοσύνες, το χρώμα μπορεί να πάρει καφετιά ή ροζ απόχρωση, ιδιαίτερα μετά από σεξουαλική επαφή. Η απόχρωση αυτή πιθανόν να οφείλεται στην ανάμιξή τους με σταγόνες αίματος, που προέρχονται από τον τράχηλο, του οποίου τα αγγεία, λόγω των ορμονικών ερεθισμάτων της εγκυμοσύνης, είναι πιο εύθραυστα και συνήθως δεν είναι ανησυχητικό σημάδι.

Φυσικά, αν τα κολπικά υγρά είναι αναμεμιγμένα αίμα, το οποίο έχει έντονο κόκκινο χρώμα, όπως το αίμα, που ρέει από κάποιο μικρό τραύμα στο δέρμα, συνιστάται άμεση επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό, αφού αυτό μπορεί να είναι ένδειξη για πρόβλημα στην κύηση.

Επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό συνιστάται και όταν τα υγρά αυτά λάβουν απόχρωση πρασινωπή η κιτρινωπή με δυσάρεστη οσμή. Συχνά τέτοιες κολπικές εκκρίσεις συνδέονται με κάποια μικροβιακή η μυκητιασική μόλυνση στον κόλπο και στον τράχηλο, η οποία αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία.

Τέλος αν εμφανιστεί ροή υδαρούς υγρού από τον κόλπο, η οποία είναι συνεχής, ο θεράπων πρέπει να λάβει γνώση, διότι ενδέχεται να υφίσταται ρήξη των υμένων και απώλεια αμνιακού υγρού.

Η εμφάνιση κολπικών υγρών είναι λοιπόν ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο συνήθως δεν χρειάζεται να προκαλέσει ανησυχία.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: Μάθετε τα πάντα για την εβδομάδα που βρίσκεστε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved