Είναι ασφαλές να καταναλώνετε τόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι ασφαλές να τρώει μια έγκυος γυναίκα τόνο;

Είναι ασφαλές να καταναλώνετε τόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αφού σε λίγο καιρό θα γίνεται μαμά, σίγουρα ένα από τα πράγματα που σας ανησυχεί είναι το πρέπει να τρώτε και τι όχι, ειδικά στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Consumer Report, ο κονσερβοποιημένος τόνος δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης υδραργύρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Από την άλλη πλευρά, ενώ η FDA (Food and Drug Administration) συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη των ψαριών, ενώ προειδοποιεί επίσης, ότι μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να αφαιρέσει τελείως από τη διατροφή της τα θαλασσινά, δεδομένου ότι τα λιπαρά ψάρια έχουν σπάνια θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Ενώ τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, είναι πραγματικά καλός για την υγεία, είναι σκόπιμο να περιορίσετε την κατανάλωσή του, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο τόνος περιέχει υδράργυρο και η κατανάλωση υδραργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Ο φρέσκος τόνος συνήθως έχει υδράργυρο 0,93 μg ανά γραμμάριο (πρόκειται για σημαντική ποσότητα) και μπορεί να τρώγεται το πολύ δύο φορές το μήνα. Στη Μεσόγειο θάλασσα έχει ψαρευτεί τόνος ακόμα και με περιεκτικότητα 1,36 μg ανά γραμμάριο, όσο έχει δηλαδή ο καρχαρίας.

Η εμβρυϊκή έκθεση σε υδράργυρο, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης στο μωρό.

Ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, ο υδράργυρος θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και να προκαλέσει ακόμη και την καθυστέρηση του περπατήματος και της ομιλίας.

Επίσης, έχει βρεθεί πως η έκθεση σε υδράργυρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να συνδεθεί με μειωμένο εύρος προσοχής στο μωρό, και μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει πως ο υδράργυρος θα μπορούσε να προκαλέσει νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, κώφωση και άλλες σχετικές διανοητικές καταστάσεις αν λαμβάνονται σε μεγαλύτερες δόσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στους ενήλικες, ο υδράργυρος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα ενώ η μακροχρόνια έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ενώ οι τόνοι είναι γεμάτοι με μερικά καταπληκτικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και υγιή λίπη), τα οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για την εγκυμονούσα όσο και το μωρό που μεγαλώνει μέσα της, μερικοί μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται να καταναλώνεται με μέτρο.

Συμπέρασμα

Συνιστάται τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες να μη καταναλώνουν πάνω από 180 γρ. τόνο την εβδομάδα (όσο μία μεγάλη κονσέρβα).

Μην περιορίζεστε μόνο στο τόνο

Η κονσέρβα σολομού περιέχει πολλή μικρή ποσότητα υδραργύρου αλλά τη διπλάσια ποσότητα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Έτσι λοιπόν καλό είναι μια έγκυος γυναίκα αν θέλει να καταναλώνει τόνο, αλλά με μέτρο.

Διαβάστε επίσης:
Επιτρέπεται τα μωρά να τρώνε ψάρια και θαλασσινά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Εγκυμοσύνη: Δείτε γιατί πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά!

Επιτρέπεται οι έγκυες να τρώνε ψάρια; Τι πρέπει να προσέχουν;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved