Τι είναι η λιστέρια και γιατί πρέπει να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες

Η λιστέρια είναι µια σοβαρή λοίµωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες µε αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και σοβαρές επιπλοκές στα έµβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Τι είναι η λιστέρια και γιατί πρέπει να προσέχουν οι έγκυες γυναίκες

Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδοµένο στη φύση και αποικίζει το χώµα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να µεταδοθεί σε τροφές προς κατανάλωση. H νόσος εµφανίζεται συνήθως σποραδικά. Έχουν περιγραφεί µικροεπιδηµίες που προήλθαν από µολυσµένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκοµικά προϊόντα (µαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος και νωπά λαχανικά.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συµπτώµατα γρίπης, µε προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριµήνου της κύησης η λοίµωξη µπορεί να µεταδοθεί στο έµβρυο µέσω του πλακούντα. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης η µόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίµωξη του νεογέννητου.

Η νόσος µεταδίδεται µε κατανάλωση µολυσµένων τροφίµων
Τρόφιµα υψηλού κινδύνου για µόλυνση από λιστέρια είναι τα παρακάτω: ωµά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά µύδια/στρείδια, έτοιµες ανάµεικτες σαλάτες µε νωπά λαχανικά, προµαγειρεµένα προϊόντα κρέατος, τα οποία µπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον µαγείρεµα ή ζέσταµα, όπως πατέ, µαγειρεµένα κοµµάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά προπαρασκευασµένα γεύµατα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν, µη παστεριωµένο γάλα ή γαλακτοκοµικά προϊόντα προερχόµενα από µη παστεριωµένο γάλα, παγωτά που δεν είναι συσκευασµένα, µαλακά τυριά, όπως µπρι, καµαµπέρ, ρικόττα σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχοµένως έχουν έρθει σε επαφή µε ωµά λαχανικά .

Για να µειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από λιστέρια απαιτείται: επιµελές µαγείρεµα των ωµών τροφών ζωικής προέλευσης (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά), επιµελές πλύσιµο των ωµών λαχανικών και φρούτων πριν από την κατανάλωση διατήρηση των µη µαγειρεµένων φαγητών σε ξεχωριστό µέρος από τα µαγειρεµένα φαγητά, τα λαχανικά και τα έτοιµα προς βρώση τρόφιµα αποφυγή κατανάλωσης µη παστεριωµένου γάλατος και γαλακτοκοµικών προϊόντων προερχόµενων από µη παστεριωµένο γάλα ,καλό πλύσιµο των χεριών µε ζεστό νερό και σαπούνι, των µαχαιροπίρουνων και των πάγκων κοπής και κατανάλωση ευπαθών τροφίµων και έτοιµων φαγητών σε σύντοµο χρονικό διάστηµα .

Υπάρχει θεραπεία για τη λιστέρια;
Όταν υπάρχει λοίµωξη από λιστέρια στη διάρκεια της εγκυµοσύνης, η άµεση χορήγηση αντιβιοτικών στην έγκυο γυναίκα µπορεί συχνά να προλάβει τη λοίµωξη του εµβρύου ή του νεογνού. Τα νεογνά µε λιστέρια λαµβάνουν την ίδια αντιµικροβιακή αγωγή µε τους ενήλικες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved