Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 31η εβδομάδα της κύησης!

Η 31η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 30 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 30 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 31η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 28 εβδομάδες μέχρι και τις 28 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Αν και έχει σχεδόν φτάσει το τελικό μήκος του, πρόκειται να πάρει ακόμα αρκετό βάρος. Το μήκος των άκρων του είναι πλέον αναλογικό σε σχέση με το υπόλοιπό του σώμα.

Ίσως να παρατηρήσατε πως πλέον το μωράκι σας είναι ήσυχο για μεγαλύτερα διαστήματα. Το «πρόγραμμά» του πιθανόν να σας είναι πλέον πιο ξεκάθαρο: υπάρχουν ώρες ύπνου, οπότε και οι κινήσεις του είναι λιγοστές έως και ανύπαρκτες και ώρες έντονης δραστηριότητας. Δυστυχώς το πρόγραμμά του δεν ακολουθεί πάντα το δικό σας και συχνά το μωράκι σας είναι πιο δραστήριο, όταν εσείς θα θέλατε να ξεκουραστείτε λίγο. Όμως οι κινήσεις του είναι ο τρόπος του να σας πληροφορήσει πως είναι καλά.

Μία από τις αγαπημένες του κινήσεις, είναι να πιπιλά το δάκτυλό του. Αυτό μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο διασκεδαστικά «ευρήματα» του υπερηχογραφικού ελέγχου. Υπάρχουν και μωράκια, που πιπιλάνε το δάκτυλό τους με τόση «αποφασιστικότητα», που γεννιούνται με κάλο στον αντίχειρα!

Τα όργανα του μωρού συνεχίζουν να αναπτύσσονται γοργά και προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τον «έξω κόσμο». Έτσι συχνά κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο βλέπουμε την ουροδόχο κύστη του γεμάτη με «ούρα». Επίσης ο μυελός των οστών του έχει πλέον αντικαταστήσει πλήρως το ήπαρ όσον αφορά την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων του αίματος, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς.

Εντυπωσιακές είναι και οι αλλαγές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο του μωρού. Ανάμεσα στα εγκεφαλικά του κύτταρα δημιουργούνται με ρυθμούς, που φαντάζουν εξωπραγματικοί συνεχώς νέες συνδέσεις. Τελικά στον εγκέφαλό του θα δημιουργηθούν τρισεκατομμύρια τέτοιες συνδέσεις!

Η ανάπτυξη των συνδέσεων αυτών μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου είναι συνυφασμένη και με την εξέλιξη των αισθήσεων του μωρού. Το βλαστάρι σας είναι πια σε θέση να «επεξεργαστεί» πληροφορίες και να αντιληφθεί φωτεινά ερεθίσματα, ενώ είναι σε θέση να λάβει σήματα και από τις πέντε αισθήσεις του. Φυσικά η αίσθηση της όσφρησης δεν λειτουργεί, όσο το μωρό βρίσκεται μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της μήτρας και «κολυμπά» μέσα στο αμνιακό υγρό. Όμως μόλις σας γνωρίσει αμέσως μετά τον τοκετό, η πρώτη μυρωδιά, που θα αντιληφθεί και θα γίνει και η αγαπημένη του, θα είναι η δική σας!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 41,1 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1502 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζει μία καρύδα. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved