Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες που είναι άνω των 40 και θέλουν να γίνουν μαμάδες

Ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδί μετά τα 40 έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι: Είτε γιατί δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε νεαρή ηλικία, είτε γιατί δεν έχουν βρει το κατάλληλο πρόσωπο, είτε γιατί προέχει η επαγγελματική τους ζωή. Και μην ξεχνάμε τις περιπτώσεις, εκείνων των γυναικών που ενώ θέλουν , δεν μπορούν να κάνουν παιδί και καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το χρονικό όριο που έχει ορίσει η φύση για να μείνει μια γυναίκα έγκυος είναι η ηλικία της εμμηνόπαυσης, δηλαδή περίπου τα 50 χρόνια για τον δυτικό κόσμο. Αυτή την ηλικία θέτει ως όριο και η ελληνική νομοθεσία για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί είναι τα 20-30 χρόνια.

Κάθε γυναίκα γεννιέται με έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, που υπολογίζεται ότι από τη έναρξη της περιόδου φθάνουν τις 300.000 έως 400.000. Είναι όμως γνωστό ότι η αναπαραγωγική της ικανότητα μειώνεται προοδευτικά μετά την ηλικία των 35 ετών. Όπως μάλιστα δείχνουν τα δεδομένα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, η δυνατότητα σύλληψης και επιτυχούς έκβασης της εγκυμοσύνης μετά την ηλικία των 40 ετών, φτάνει περίπου στο 10%.

Γι΄αυτό και οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι πάνω από τα 40 είναι πιο δύσκολο να μείνει μία γυναίκα έγκυος και κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εφόσον η γυναίκα έχει αποφασίσει ότι επιθυμεί να αποκτήσει μωρό και είναι στην ηλικία των 40+ θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της και να κάνει οπωσδήποτε προγεννητικό έλεγχο .Εφόσον επιτευχθεί η εγκυμοσύνη κρίνονται απαραίτητα τα εξής:

-Να επισκέπτεται συχνά τον γυναικολόγο της και να κάνει όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις (υπερηχογραφικό και εργαστηριακό έλεγχο κάθε 3 εβδομάδες έως την 30ή-32η εβδομάδα, κάθε 2 εβδομάδες έως την 36η εβδομάδα και κάθε εβδομάδα έως τον τοκετό. Επίσης καμπύλη σακχάρου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και μετά κατά την 28η-32η εβδομάδα.)

-Να μετράει συχνά την αρτηριακή της πίεση.

-Να αποφεύγει την κόπωση.

- Να απευθύνεται αμέσως στον γιατρό της για οποιαδήποτε ενόχληση.

Προβλήματα κατά την κύηση

-Υπέρταση κύησης και προεκλαμψία. Είναι 2 έως 3 φορές συχνότερες από ότι σε νεώτερες ηλικίες. Παρουσιάζονται μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μητέρας και εμβρύου.

-Σακχαρώδης διαβήτης κύησης . Παρουσιάζεται σε περίπου διπλάσια συχνότητα σε σχέση με νεώτερες ηλικίες. Προκαλεί υπέρβαρο έμβρυο, διαταραχή της ρύθμισης του σακχάρου του κ.ά.

-Αιμορραγίες. Προκαλούνται εξαιτίας προδρομικού πλακούντα ή πρόωρης αποκόλλησης πλακούντα.

-Πρόωροι τοκετοί. Μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας στο νεογνό και νοσηλεία στη μονάδα εντατικής νοσηλείας.

-Χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Οι πιθανότητες αυξάνονται από 1 στις 500 στην ηλικία των 25 χρόνων, σε 1 στις 200 στην ηλικία των 35, 1 στις 60 στην ηλικία των 40, 1 στις 20 στην ηλικία των 45 και 1 στις 5 στην ηλικία των 50 ετών. Ειδικά για το σύνδρομο Ντάουν, οι πιθανότητες αυξάνονται από 1 στα 1.000 στην ηλικία των 25, σε 1 στις 380 στην ηλικία των 35, σε 1 στις περίπου 110 στην ηλικία των 40 και σε 1 στις περίπου 30 στην ηλικία των 45 ετών !

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved