Κράμπες στην εγκυμοσύνη; Έτσι θα τις αντιμετωπίσετε!

Ένα από τα πολλά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι οι κράμπες. Συχνά οι έγκυες διαμαρτύρονται ότι υποφέρουν από αυτές και δεν ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν.

Κράμπες στην εγκυμοσύνη; Έτσι θα τις αντιμετωπίσετε!

Αίτια

Οι κράμπες γενικότερα οφείλονται σε μια ξαφνική έλλειψη ελέγχου της συστολής και χαλάρωσης του μυός εκ μέρους του νευρικού συστήματος, κάτι που καταλήγει σε σύσπαση του μυός. Με αυτό τον τρόπο χάνεται κατά κάποιο τρόπο η ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο αναφέρονται ως ηλεκτρολύτες διότι έχουν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο όταν διαλύονται στα υγρά του σώματος βοηθώντας στη μετάδοση των νευρικών σημάτων. Το ασβέστιο για παράδειγμα βοηθά στη συστολή των μυών και το μαγνήσιο στη διαστολή τους, οπότε αν συγκέντρωσή τους πέσει χαμηλά στο αίμα μπορεί να διαταραχθεί η λειτουργία των μυών. Οι κράμπες στην εγκυμοσύνη ωστόσο οφείλονται συχνότερα στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μιας εγκυμονούσας, λόγω της απορρόφησής του από το έμβρυο.

Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε

  • Τεντώστε τη γάμπα σας πιάνοντας τα δάχτυλα του ποδιού σας, τραβώντας τα προς τα πάνω και κρατώντας όσο μπορείτε το πόδι σας σε ευθεία.
  • Τεντώστε το πόδι σας στρέφοντας τα δάχτυλα προς τα πάνω και κάνοντας συγχρόνως απαλό μασάζ στην περιοχή.
  • Όσο κι αν δεν το πιστεύετε το νερό κάνει θαύματα. Πίνετε αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.
  • Βάλτε το ασβέστιο στην καθημερινότητά σας. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ασβέστιο και μαγνήσιο.
  • Να τρώτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που περιέχουν κάλιο. Οι μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.

Αν ωστόσο οι κράμπες επιμένουν και δεν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε μόνη σας, τότε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας ώστε να σας συμβουλέψει για το τι μπορείτε να κάνετε περαιτέρω!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved