Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 27η εβδομάδα της κύησης!

Η 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 26 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 26 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 24 εβδομάδες μέχρι και τις 24 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 27η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Επιτέλους φτάσαμε στο τέλος του δευτέρου τριμήνου και στο τέλος αυτής της εβδομάδας μπαίνουμε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης!

Πλέον το βλαστάρι σας έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν χωράει με άνεση μέσα στη μήτρα σας, όπως πριν. Αλλά μην ανησυχείτε, δεν αισθάνεται στριμωγμένο, αλλά ασφαλές. Πλέον δεν μπορεί να «τεντώσει» το κορμάκι του και συνήθως είναι κουλουριασμένο στη στάση, που ονομάζουμε «εμβρυακή στάση».

Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση, που το μωράκι σας γεννιόταν πρόωρα αυτήν την εβδομάδα, οι πιθανότητες να επιβιώσει, φυσικά με την απαραίτητη ιατρική υποστήριξη, θα ήταν πολύ καλές. Οι πνεύμονές του δεν είναι ακόμα τελείως ώριμοι, αλλά είναι σε θέση, με την απαραίτητη φροντίδα, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του «έξω κόσμου».

Το νευρικό σύστημά του εξάλλου βρίσκεται στην τελική «διαδικασία ρύθμισης», αν και δεν έχει φτάσει ακόμα το τελικό επίπεδο ωριμότητάς του. Εντούτοις, σε περίπτωση πρόωρου τοκετού είναι πολύ πιθανό το μωράκι να μην αντιμετωπίσει σοβαρά και μη αντιμετωπίσιμα νευρολογικά προβλήματα.

Η αίσθηση της γεύσης έχει πλέον αναπτυχθεί. Στη γλώσσα του μωρού σας υπάρχει ικανός αριθμός από γευστικούς κάλυκες. Οι γευστικοί κάλυκες είναι μικροσκοπικοί σχηματισμοί, οι οποίοι εντοπίζονται στην επιφάνεια της γλώσσας και αποτελούν το αισθητήριο όργανο της γεύσης. Έτσι το μωράκι σας θα μπορεί να γευθεί στο αμνιακό υγρό, αν φάγατε κάτι καυτερό. Φυσικά για να φτάσει αυτή η γεύση στο αμνιακό υγρό θα πρέπει να παρέλθουν δύο περίπου ώρες μετά από το γεύμα σας.

Μία άλλη αλλαγή, που πιθανώς να προσέξετε στο στάδιο αυτό της κύησης, είναι πως το μωράκι σας μπορεί να έχει λόξιγκα! Συχνά μπορεί να το αισθανθείτε να κάνει μικρά επαναλαμβανόμενα τινάγματα. Τα επεισόδια αυτά του λόξιγκα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και λίγα λεπτά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, το μωράκι σας δεν ενοχλείται από το λόξιγκα, είναι απλά μια ακόμα νέα εμπειρία από τις πολλές, που θα έχει στη ζωή του!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 36,6 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 875 γραμμάρια, ζυγίζει δηλαδή όσο περίπου ζυγίζει ένα κουνουπίδι. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved