Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης;

Πολλές φορές μετά από συνεχείς και ανεπιτυχείς προσπάθειες να φέρει το ζευγάρι στο κόσμο ένα παιδί, βγαίνουν στην επιφάνεια δυσλειτουργικά συναισθήματα, όπως ενοχές, θυμός, απομόνωση και αποξένωση με τον σύντροφο, συναισθηματικός θρήνος όμοιος με το πένθος, απώλεια αυτοελέγχου και απορρύθμιση, κοινωνική ανεπάρκεια.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης;

Καθώς το ζευγάρι στιγματίζεται, μιας και σκοπός του γάμου είναι η απόκτηση απογόνων, δημιουργούνται ενδοψυχικές αλλά και διαπροσωπικές συγκρούσεις στους δύο συντρόφους, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και τη σεξουαλική τους ζωή. Κάθε φορά που η γυναίκα εμπλέκεται ερωτικά, «χτυπά το καμπανάκι», ως υπενθύμιση της αδυναμίας της, μιας ακόμα ανεπιτυχούς προσπάθειας εφόσον δυσκολεύεται να συλλάβει.

Βέβαια να τονίσω πως οι αντιδράσεις των δυο φύλων στο συγκεκριμένο θέμα συχνά διαφέρουν, άλλοτε με γνώμονα την αισιοδοξία και άλλοτε την αλληλοχρέωση. Παρατηρούμε πως η γυναίκα συνήθως εξωτερικεύει τα συναισθήματά της, σε αντίθεση με τον άνδρα που τις περισσότερες φορές, κλειδώνει, κλείνεται στον εαυτό του και αποφεύγει να συζητά επί του θέματος, είτε γιατί βλέπει τη σύζυγό του να πονά, είτε γιατί και ο ίδιος δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση. Το κλίμα μεταβάλλεται επαναλαμβανόμενα σε ένα δίπολο εκρηκτικότητας και συμπαράστασης.

Προκειμένου λοιπόν να αισθανθείτε καλύτερα και να χαλαρώσετε από την τόσο έντονη συναισθηματική φόρτιση, ακολουθούν μερικές συμβουλές. Μπορεί να σας φανούν "άχαρες" ή ανούσιες, μην ξεχνάμε όμως ότι το να μείνει μία γυναίκα έγκυος, εξαρτάται πολύ από την ψυχική μας διάθεση!

Εκφράσου συναισθηματικά! Με το να κρατάς μέσα σου αυτά που σε προβληματίζουν και σε πυροδοτούν αρνητικά δεν σε ωφελεί. Μίλησε στη φίλη σου, σε ένα κοντινό σου πρόσωπο που σε καταλαβαίνει και σε βοηθά. Όπως είχε πει και ο Freud, τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν πεθαίνουν, θάβονται μέχρι να βγουν στην επιφάνεια με δυσάρεστο τρόπο.

Προσπάθησε να αποβάλλεις - αν και δεν είναι εύκολο - δυσλειτουργικές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σου και εντείνουν το υπάρχον άγχος. Για παράδειγμα, σκέψου τι σου προσφέρει ένα συναίσθημα που σε μπλοκάρει και σε ταράζει συναισθηματικά; Το σίγουρο είναι τίποτα θετικό! Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένους μηχανισμούς που αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις. Επομένως επέλεξε αυτόν που σε ανακουφίζει.

Επικοινώνησε με τον αγαπημένο σου, μην αποξενώνεσαι καταστρέφοντας την ψυχική σας επαφή. Μίλησέ του για τους προβληματισμούς σου και ότι σε αγχώνει, προκειμένου να βρείτε λύση από κοινού, βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Μιλήστε ακόμα και για θέματα που σας ευχαριστούν, το μοίρασμα σε μια σχέση είναι το παν.

Συγκεντρώσου σε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν, σε ηρεμούν και σε ευχαριστούν, όπως μια βόλτα με την καλύτερη φίλη σου, απολαμβάνοντας ένα παγωμένο δροσερό καφέ.

Γυμνάσου, όχι απαραίτητα με έντονους ρυθμούς, μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο πρόγραμμα όπως πιλάτες, γιόγκα, τεχνικές χαλάρωσης που έχουν αποδειχθεί εξίσου θαυματουργές!

Στην περίπτωση που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς αυτό που συναισθηματικά και λειτουργικά βιώνεις, να θυμάσαι πως μπορείς να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να απεγκλωβιστείς από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεσαι.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved