Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 19η εβδομάδα της κύησης!

Η 19η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 18 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 18 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 16 εβδομάδες μέχρι και τις 16 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 19η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το έμβρυο ζυγίζει πλέον περισσότερο από τον πλακούντα. Ακόμα όμως το ποσοστό λίπους στο σώμα του είναι ακόμα σχετικά μικρό.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης η αναλογία του μήκους των άνω και κάτω άκρων με το υπόλοιπο σώμα είναι πλέον αυτή, που θα συναντήσουμε και μετά τον τοκετό.

Τα οστά μέχρι το σημείο αυτό αποτελούνταν από σχετικά μαλακό χόνδρο. Ο χόνδρος σταδιακά αρχίζει να αντικαθίσταται από το πιο σκληρό οστό.

Επιπλέον οι συνδέσεις των μυών με τον εγκέφαλο συνεχίζουν και αναπτύσσονται και οι κινήσεις πλέον είναι πιο συγχρονισμένες και πιο έντονες. Σε αυτήν την εβδομάδα της κύησης είναι πιθανόν πλέον να αισθάνεστε αυτές τις κινήσεις.

Το δέρμα του μωρού αρχίζει σταδιακά να χάνει τη διαφάνειά του και καλύπτεται από μία λευκή παχύρρευστη ουσία, η οποία μοιάζει με κερί. Η ουσία αυτή αποτελείται από εκκρίσεις από τους αδένες του δέρματος και από νεκρά δερματικά κύτταρα. Αν και η εικόνα αυτή δεν είναι και πολύ ... θελκτική, η ουσία αυτή έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία: προστατεύει ο ευαίσθητο δέρμα του μωρού από αμνιακό υγρό. Χωρίς αυτήν την ουσία αυτή το δέρμα του μωρού στον τοκετό θα είχε ζαρωμένη όψη ανάλογη με αυτήν, που έχει το δέρμα ενός μωρού, το οποίο μένει στο νερό για πολύ ώρα.

Η ουσία αυτή μειώνεται όσο πλησιάζει η ημέρα του τοκετού. Εντούτοις, μερικά μωρά στον τοκετό είναι ακόμα καλυμμένα από την ουσία αυτή, ιδιαίτερα, αν έχουν γεννηθεί πιο νωρίς.

Αν το μωρό είναι κοριτσάκι, κατά τη διάρκεια της 19ης εβδομάδας της κύησης φαίνεται πως αρχίζει να σχηματίζεται η μήτρα του.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το λεγόμενο κεφαλοουραίο μήκος, δηλαδή το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τον κόκκυγα (την ουρίτσα), είναι περίπου 15,3 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 240 γραμμάρια, όσο δηλαδή περίπου ζυγίζουν δύο γεμάτα φλυτζάνια αλεύρι.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved