Εγκυμοσύνη και εκσπερμάτωση γίνεται; Ο γυναικολόγος του Μothersblog συμβουλεύει

Η εγκυμοσύνη είναι μία έντονη περίοδος για τη γυναίκα και κατ' επέκταση και για το σύντροφό της. Οι σωματικές και οι ψυχικές αλλαγές είναι ταχύτατες και εντυπωσιακές. Επόμενο είναι να μην μένει ανεπηρέαστη και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Εγκυμοσύνη και εκσπερμάτωση γίνεται; Ο γυναικολόγος του Μothersblog συμβουλεύει

Συχνά η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζεται με φόβο όχι μόνο από τη γυναίκα, αλλά και από το σύντροφό της. Αμφότεροι συχνά εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια της σεξουαλικής επαφής στην περίοδο αυτή της ζωής τους.

Η σεξουαλική επαφή καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, αλλά και επωφελής, καθότι είναι παράγων ευεξίας για το ζευγάρι,ενώ τονώνει και το αίσθημα συντροφικότητας. Η ασφάλεια της σεξουαλικής επαφής κατά την εγκυμοσύνη βέβαια προϋποθέτει πως δεν υπάρχουν επιπλοκές και γενικότερα παράγοντες, που να καθιστούν την κύηση υψηλού κινδύνου.

Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταρχήν αντενδείκνυται άμα τη εμφανίσει κολπικής αιμόρροιας ή αν διαπιστωθεί διαρροή αμνιακού υγρού.

Η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη δεν συστήνεται εξάλλου, αν η γυναίκα είχε πρόωρο τοκετό σε προηγούμενη κύηση ή όταν στην παρούσα κύηση υπάρχουν σημεία, που υποδηλώνουν ανεπάρκεια του τραχήλου καθώς και αν ο πλακούντας είναι πρόδρομος.

Συχνά τα ζευγάρια αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, διότι πιστεύουν, πως αυτή μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Εντούτοις, εκ των επιστημονικών στοιχείων, που διαθέτουμε, δεν προκύπτει σχέση της σεξουαλικής επαφής με τις αποβολές πρώτου τριμήνου. Φαίνεται, πως η πλειονότητα των αποβολών πρώτου τριμήνου έχει αντίθετα σχέση με την ύπαρξη ανωμαλιών του γενετικού υλικού του εμβρύου.

Μία άλλη συχνή ανησυχία, που πολλά ζευγάρια εκφράζουν, σε σχέση με τη σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη, είναι αυτή της πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο από τη σεξουαλική πράξη. Το έμβρυο όμως αναπτύσσεται σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Τόσο το αμνιακό υγρό, όσο και τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας δεν θα επιτρέψουν στο μωράκι σας να πάθει τίποτα, όσο εσείς απολαμβάνετε τη σεξουαλική επαφή. Εξάλλου, εκ της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν τεκμαίρεται, πως υφίσταται πιθανότητα για βλάβη του εμβρύου από τη σεξουαλική επαφή.

Σε ό,τι αφορά τον οργασμό, αυτός πράγματι μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Οι συσπάσεις αυτές όμως δεν μοιάζουν με τις ωδίνες, τις συσπάσεις δηλαδή της μήτρας κατά τον τοκετό. Έτσι ο οργασμός δεν φαίνεται να μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα επιστημονικά στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας.

Πολλά ζευγάρια εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την εκσπερμάτωση μέσα στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τη χημική ανάλυση της σύστασης του σπέρματος φαίνεται πως σε αυτό περιέχονται κάποιες ουσίες, οι οποίες ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες χρησιμοποιούνται στην πρόκληση τοκετού. Έτσι θεωρητικά οι προσταγλανδίνες του σπέρματος, όταν υπάρχει εκσπερμάτωση μέσα στον κόλπο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τοκετό. Εντούτοις, τα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Επίσης ο κατά τη σεξουαλική επαφή ερεθισμός των θηλών των μαστών, φαίνεται πως προάγει την έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ χρησιμοποιείται από τους μαιευτήρες στην πρόκληση τοκετού. Για το λόγο αυτό ο ερεθισμός των θηλών έχει προταθεί ως θεωρητικός τρόπος φυσικής πρόκλησης τοκετού στην τελειόμηνο κύηση. Όμως και στην περίπτωση αυτή τα επιστημονικά δεδομένα δεν φαίνεται να συνηγορούν ούτε υπέρ αυτής της θεωρίας.

Η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη είναι επωφελής καθότι αφενός προάγει την συντροφικότητα, αφετέρου βοηθάει στην εκτόνωση της ψυχολογικής πίεσης, που ενδεχομένως νιώθει τόσο η γυναίκα, όσο και ο σύντροφός της στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής τους, αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν αντενδείξεις, οι οποίες συνδέονται με την αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό.

Δείτε το βίντεο του γυναικολόγου μας παρακάτω

{youtube}l1MJZeZ1JRk{/youtube}

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved