Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 10η εβδομάδα της κύησης!

Με την έναρξη της 10ης εβδομάδας της κύησης, δηλαδή με τη έναρξη της 8ης εβδομάδας από τη σύλληψη εισερχόμαστε στη λεγόμενη εμβρυϊκή περίοδο (Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης). Η εμβρυϊκή περίοδος εκτείνεται μέχρι και τον τοκετό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 10η εβδομάδα της κύησης!

Οι πρόδρομες μορφές όλων των οργάνων του εμβρύου έχουν ήδη σχηματιστεί. Επομένως, μπορούμε στο στάδιο αυτό να αναγνωρίσουμε τα βασικά όργανα του εμβρύου, τα οποία όμως είναι ανώριμα και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους. Τα όργανα αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται σε μέγεθος και να εξελίσσονται, ώστε να λάβουν σταδιακά την τελική τους μορφή.

Το έμβρυο από τη 10η εβδομάδα της κύησης και έπειτα δεν είναι παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία στην έκθεση σε βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επομένως, η ενδεχόμενη έκθεση του εμβρύου σε τέτοιου είδους παράγοντες δεν θα προκαλέσει μεν αποβολή του εμβρύου, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει σωματικές ανωμαλίες μικρότερης έκτασης, οι οποίες θα είναι ορατές στη γέννηση και ονομάζονται συγγενείς ανωμαλίες.

Στο τέλος της εβδομάδας αυτής το έμβρυο θα έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και θα «ζυγίζει» 4 γραμμάρια. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, περίπου 4 γραμμάρια είναι η ποσότητα ζάχαρης, που χωράει σε ένα κουταλάκι του γλυκού.

Το κεφάλι του εμβρύου αποκτά πλέον πιο σφαιρικό σχήμα, ενώ αρχίζει και ο σχηματισμός του λαιμού του. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι πιο ευδιάκριτα και τα πτερύγια των ώτων (αφτιών) αρχίζουν να αποκτούν σταδιακά το σχήμα τους. Τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν, προκειμένου να προστατέψουν τα μάτια.

Τέλος το έντερο αρχίζει να συστρέφεται και να αποκτά τις χαρακτηριστικές του αγκύλες.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved