Κάτι που συμβαίνει πάντα μετά τη γέννα, πρόκειται να αλλάξει!

Μετά από 10 χρόνια, η μαία Αμάντα Μπουρλέι, τελικά πέτυχε στον αγώνα της για να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοπή του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση.

Κάτι που συμβαίνει πάντα μετά τη γέννα, πρόκειται να αλλάξει!

Από τη δεκαετία του 1950, είχε καθιερωθεί να κόβουν τον ομφάλιο λώρο, δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση του μωρού. Αυτό έχει θεωρηθεί ως η βέλτιστη πρακτική, δεδομένου ότι είχε ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο της ορμονικής ένεσης, που χορηγείτο στη μητέρα για να σταματήσει την αιμορραγία. Ωστόσο, από τη στιγμή που το φάρμακο αντικαταστάθηκε με ένα ασφαλέστερο, η Μπουρλέι αναρωτήθηκε κατά πόσον ή όχι η πρακτική αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η μαία έχει ζητήσει να αλλαχθεί αυτή η μέθοδος, επιμένοντας ότι το μωρό πρέπει να μένει περισσότερο ενωμένο με την μητέρα του. Σε αυτό συμφωνούν και πολλοί ερευνητές που κατά καιρούς έχουν φέρει στο φως έρευνες που το αποδεικνύουν.

Αυτό που υποστηρίζει η Αμάντα Μπουρλέι, είναι ότι κόβοντας τον ομφάλιο λώρο πάρα πολύ σύντομα, στερούν από τα νεογέννητα ζωτικά κύτταρα του αίματος από τον πλακούντα. Με τη βοήθεια μιας ομάδας συναδέλφων ιατρών εμπειρογνωμόνων, βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συνήθης πρακτική της κοπής του ομφάλιου λώρου θα μπορούσε να στερήσει από ένα μωρό το ένα τρίτο των αποθεμάτων του αίματός του. Η πλήρης απορρόφηση του αίματος από τον πλακούντα αποτελεί ασπίδα, απέναντι σε διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα την αναιμία, που είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του αίματος η οποία προκαλείται από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Παρά τις αντιδράσεις, την κριτική και την αποδοκιμασία από αμέτρητους συναδέλφους, η Μπουρλέι δικαιώθηκε. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Αριστείας (NICE) έχει επίσημα αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοπή του ομφάλιου λώρου, λέγοντας σε όλους τους γιατρούς και τις μαίες πώς δεν πρέπει να κόβουν τον ομφάλιο λώρο νωρίτερα από ένα λεπτό από τη γέννηση του μωρού και προτείνουν να περιμένουν έως και πέντε λεπτά πριν τον κόψουν.

Η Αμάντα Μπουρλέι, που χρίστηκε πρόσφατα Μαία της χρονιάς, από την British Journal Of Midwifery, πιστεύει ότι αυτό είναι το καλύτερο για τα νεογνά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved