Καισαρική: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μαμά!

«Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;» Είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλές μέλλουσες μαμάδες. Για να πάρετε όμως τη σωστή απόφαση πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένη!

Καισαρική: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μαμά!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μία μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα. Όσο περνάνε οι εβδομάδες, η αγωνία σας κορυφώνετε και σας απασχολούν δεκάδες πράγματα! «Πώς θα είναι η εμπειρία του τοκετού;», «Θα πάνε άραγε όλα καλά στη γέννα;», «Πώς θα είναι το μωράκι μου όταν γεννηθεί;» και φυσικά «Ποια μέθοδο τοκετού να ακολουθήσω για να γεννήσω;»

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που τα ποσοστά γεννήσεων με τη μέθοδος της καισαρικής είναι πολύ υψηλά. Γνωρίζετε όμως όλα όσα χρειάζονται πριν πάρετε αυτήν σας την απόφαση;

Αρχικά, πρέπει να συζητήσετε αυτό το θέμα με το γιατρό σας που ξέρει όλες τις παραμέτρους που μπορεί να καθορίσουν την απόφασή σας. Σε αρκετές περιπτώσεις η ηλικία ή η κατάσταση της υγείας σας και καθιστά την καισαρική ως τη μόνη εναλλακτική.

Αν λοιπόν επιλέξετε να γεννήσετε με αυτή τη μέθοδο, όσο πλησιάζετε στην τελική ευθεία, θα ορίσετε την ημερομηνία του χειρουργείου και που θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Εκείνη την ημέρα, θα σας κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, θα σας ετοιμάσουν και θα ακολουθήσει η αναισθησία.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική επιλέγουν την τοπική αναισθησία με επισκληρίδιο, ώστε να ζήσουν κάθε στιγμή του τοκετού. Η όλη διαδικασία, η τομή, η γέννηση του μωρού και έπειτα τα ράμματα διαρκούν συνήθως μιάμιση με δύο ώρες.

Δυστυχώς ο σύντροφός σας δεν επιτρέπεται να είναι παρών κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορεί όμως να δει εσάς και το μωρό σας αμέσως μετά.

Μόλις περάσει η επίδραση της αναισθησίας, θα νιώσετε τον πόνο της τομής. Μην αγχώνεστε όμως, καθώς αυτός ο πόνος σε μία βδομάδα θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικά ράμματα που απορροφώνται από την επιδερμίδα, και γι' αυτό δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν από το γιατρό. Σε 10 με 15 μέρες μετά τον τοκετό, θα είστε περδίκι!

Το πρώτο 24ωρο μετά την καισαρική δεν κάνει να φάτε και θα σας χορηγείται ορός. Θα μπορείτε, ωστόσο να θηλάσετε κανονικά το μωρό σας, ενώ όσα έχετε ακούσει ότι η καισαρική κάνει κακό στο θηλασμό, δεν ισχύουν.

Αν έχετε ήδη γεννήσει με καισαρική σε κάποια προηγούμενη γέννα, δεν είναι απόλυτο ότι θα πρέπει και αυτή τη φορά να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο. Περίπου το 70% των γυναικών που έχουν γεννήσει με καισαρική μπορούν στις επόμενες γέννες τους να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Με όποια μέθοδο και αν φέρετε στον κόσμο το μωρό σας, πρέπει να απολαύσετε κάθε στιγμή! Είναι μία συγκλονιστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη για μία ζωή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved