Βάλε τελεία στο κάπνισμα: Κατέβασε και εσύ τον Οδηγό Αυτοβοήθειας για τη διακοπή καπνίσματος στην εγκυμοσύνη

To κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι βλαβερές του συνέπειες στο έμβρυο, είναι γνωστές.

Βάλε τελεία στο κάπνισμα: Κατέβασε και εσύ τον Οδηγό Αυτοβοήθειας για τη διακοπή καπνίσματος στην εγκυμοσύνη

Όταν καπνίζει η μητέρα «καπνίζει» και το έμβρυο καθώς μέσω του πλακούντα μεταφέρονται σε αυτό όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη , αλλά και 7.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 70 έχουν επιβεβαιωμένη καρκινογεννητική ικανότητα. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι άλλη μια μορφή παθητικού καπνίσματος, στην έκθεση του οποίου υποβάλλεται υποχρεωτικά το έμβρυο, με αποτέλεσμα να δέχεται όλες τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, που μπορεί να το οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, καθώς δεν υπάρχει επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα που να θεωρείται ασφαλές.

Συγκεκριμένα το κάπνισμα κατά την κύηση είναι η σημαντικότερη αιτία για τη δημιουργία επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης.Ειδικότερα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης προδρομικού πλακούντα, αποκόλλησης του πλακούντα, έκτοπης κύησης και πρόωρης ρήξης των εμβρυικών υμένων.

Επίσης, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης: υπολειπόμενου βάρους γέννησης νεογνών, περιγεννητικής θνησιμότητας, με πρόωρο τοκετό και με το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου των βρεφών.

Διαβάστε περισσότερα στο athena.org.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved