«Πώς μετράμε την ηλικία της εγκυμοσύνης;» Γράφει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός

Σκεφθήκαμε πως θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιεύσουμε μια σειρά άρθρων, μέσα από τα οποία να περιγράψουμε το υπέροχο ταξίδι της ζωής, από τη γονιμοποίηση μέχρι και τη συγκλονιστική εμπειρία του τοκετού.

«Πώς μετράμε την ηλικία της εγκυμοσύνης;» Γράφει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για αυτήν καθεαυτήν την ανάπτυξη του εμβρύου, είναι αναγκαίο να εξηγήσουμε τη διαφορά της ηλικίας της κύησης από την πραγματική ηλικία του εμβρύου.

Η μέτρηση της ηλικίας της κύησης, την οποία ακούτε το μαιευτήρα να υπολογίζει σε εβδομάδες και ημέρες, έχει ως αφετηρία την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης.

Συχνά αναφερόμαστε στην πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης με το αρκτικόλεξο Τ.Ε.Ρ. (Τελευταία Έμμηνος Ρύση).
Αντίθετα, η πραγματική ηλικία του εμβρύου υπολογίζεται από την ημέρα που το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο. Σε μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, η γονιμοποίηση λαμβάνει χώρα περίπου 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της Τ.Ε.Ρ.. Επομένως η πραγματική ηλικία του εμβρύου είναι περίπου 2 εβδομάδες πιο μικρή από την ηλικία της κύησης, που αναφέρει ο μαιευτήρας.

Έχοντας κατά νου αυτήν την παραδοχή, μπορούμε να προχωρήσουμε στην περιγραφή των γεγονότων, που λαμβάνουν χώρα μέσα στη μήτρα σας ανά εβδομάδα, μέχρι να αγκαλιάσετε το μωράκι σας.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved