Τι κινδύνους κρύβει ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη για τη μαμά και το μωρό;

Mία 26 χρονών έγκυος γυναίκα συζητά με το γυναικολόγο της... Ενώ είναι ενθουσιασμένη με την εγκυμοσύνη της, παραπονιέται στο γιατρό της σχετικά με την τρομερή ναυτία, τους εμέτους, το άγχος, τις αϋπνίες και ένα γενικό αίσθημα κόπωσης.

Τι κινδύνους κρύβει ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη για τη μαμά και το μωρό;

Ο μαιευτήρας μπορεί εύκολα να πει ότι πρόκειται για συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αλλά είναι επίσης εύλογο να ανησυχεί ότι μπορεί να πρόκειται για κάτι άλλο. Ακόμα κι αν η ναυτία και ο εμετός παρατηρούνται στο 50-80% των εγκύων γυναικών, ιδιαίτερα μεταξύ της 5ης και της 13ης εβδομάδας, είναι δυνατόν αυτή η γυναίκα να βιώνει κάτι πιο σοβαρό από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης; Θα μπορούσε να πρόκειται για μια περίπτωση υποθυρεοειδισμού;

Συχνά οι νόσοι του θυρεοειδούς μένουν αδιάγνωστες στις έγκυες γυναίκες. Κι αυτό γιατί πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι τα ακριβή συμπτώματα που εμφανίζονται και σε νόσους του θυρεοειδούς. Οι γυναίκες θα βιώσουν συχνά κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, υπνηλία ή αϋπνίες. Ο αδιάγνωστος και αθεράπευτος υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει όμως σε συνθήκες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προωρότητα, προεκλαμψία, αποκόλληση του πλακούντα για τη μαμά και σοβαρές συνέπειες για το παιδί, όπως νοητική υστέρηση και κώφωση.
Ως υποθυρεοειδισμός ορίζεται γενικότερα ως η ανικανότητα για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή αδένα.

Πόσο συχνά εμφανίζεται ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη;

Ο κλινικός υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται στο 0,1 έως 0,3% των κυήσεων. Αποτελεί δε συχνά αιτία δυσκολίας στη σύλληψη δεδομένου ότι οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν όχι σπάνια αμηνόρροια και μη τακτική ωορρηξία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

• Πνευματική επιβράδυνση
• Υπνηλία
• Μείωση της ικανότητας για άσκηση
• Αδυναμία συγκέντρωσης
• Δυσκοιλιότητα
• Δυσανεξία στην έκθεση στο κρύο
• Μυϊκές κράμπες
• Τριχόπτωση
• Ξηρό δέρμα
• Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
• Αύξηση του σωματικού βάρους

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την μητέρα και το έμβρυο σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού της μητέρας;

• Προεκλαμψία
• Προωρότητα
• Χαμηλό βάρος γέννησης
• Αποκόλληση του πλακούντα
• Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης
• Νοητική υστέρηση,
• κώφωση

Αιτίες του υποθυρεοειδισμού

Η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού στο δυτικό κόσμο είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς, που προκαλείται από αντισώματα, τα οποία στρέφονται κατά του θυρεοειδικού ιστού.

Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού σε όλο τον κόσμο είναι η μεγάλη έλλειψη ιωδίου. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την υποξεία θυρεοειδίτιδα (ιογενής ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα), νόσους της υπόφυσης και του υποθαλάμου, μια προηγούμενη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή μία επέμβαση στο θυρεοειδή.

Πώς γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού;

Μια εξέταση αίματος είναι αρκετή για την ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού.
Η TSH, η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, που παράγεται από την υπόφυση, εμφανίζεται υψηλή και τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3 και Τ4) χαμηλά.

Είναι δυνατό επίσης να υπολογιστούν και τα επίπεδα ειδικών αντισωμάτων που τρέφονται κατά του θυρεοειδούς. Η μέτρηση των επιπέδων αντισωμάτων είναι σημαντική, επειδή οι γυναίκες με υψηλό τίτλο αντισυμάτων αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και εμφάνισης νόσου του θυρεοειδούς μετά την εγκυμοσύνη.

Η ύπαρξη ενός αυτοάνοσου νόσηματος αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ενός άλλου. Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι έμφανίζουν σε ποσοστό 5 έως 8% την υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 25% πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του θυρεοειδούς μετά τον τοκετό.

Τι είναι ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός;

Σε περίπτωση υποκλινικού υποθυρεοειδισμού οι ελεύθερες ορμόνες του θυρεοειδούς (Τ3 και Τ4) είναι στα φυσιολογικά, επίπεδα αλλά η TSH παρουσιάζεται αυξημένη. Υποκλινικός υποθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται στο 3-5% των εγκύων.

Έχει συνδεθεί με τριπλάσια αυξημένο κίνδυνο αποκόλλησης του πλακούντα, υψηλότερο ποσοστό αποβολών και δύο φορές αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού.

Κάθε γυναίκα που παρουσιάζει αυτή την κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ιδιαίτερη περίπτωση, οι τιμές του θυρεεοιδούς θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το αν η χορήγηση ορμονών είναι απαραίτητη θα πρέπει να αποφασιστεί από το γυναικολόγο σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο της.

Αυτές οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και μετά τον τοκετό, λόγω της αυξημένης συχνότητας ανάπτυξης νόσου του θυρεοειδούς μετά την εγκυμοσύνη.

Πώς θεραπεύεται ο υποθυρεοειδισμός;

Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού έγκειται στην αντικατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών λμέχρι τα επίπεδα της TSH είναι φυσιολογικά.
Θα πρέπει να παρακολουθούνται οι τιμές στενά, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις σε θυρεοειδικές ορμόνες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να σημάνει την αύξηση της δόσης της θυροξίνης που θα χορηγηθεί.

Οι γυναίκες που παίρνουν σιδήρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να προσέχουν να λαμβάνουν τα σκευάσματα σιδήρου τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη θυροξίνη, καθώς ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θυρεοειδικών ορμονών τους.

Πώς επιδρά η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με γνωστή νόσο του θυρεοειδούς;

Η εγκυμοσύνη έχει ευεργετική επίδραση σε γυναίκες με προϋπάρχουσα νόσο του θυρεοειδούς. Λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, τα ο τίτλος των αντισωμάτων που βρίσκονται σε νόσο του Hashimoto μειώνεται , αλλά, αμέσως μετά τον τοκετό, μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση/υποτροπή της κατάστασης.

Πώς ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας;

Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται σε ένα στα 4.000 νεογνά. Είναι πολύ σημαντικό γίνει η διάγνωση αμέσως μετά τη γέννηση, καθώς μία καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Ο υποθυρεοειδισμός η πιο κοινή αιτία διανοητικής καθυστέρησης παγκοσμίως. Αν η θεραπεία του συγγενούς υποθυρεοειδισμού καθυστερήσει πέρα των 3 πρώτων μηνών, η πιθανότητα για φυσιολογική ανάπτυξη είναι χαμηλή.

Ο υποθυρεοειδισμός κατά την εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ώστε να αποφεύγονται οι τόσο σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το έμβρυο. Αν μία νόσος του θυρεοειδούς υπάρχει και πριν από την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να πραγματοποιούνται προσαρμογές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, αν ο υποθυρεοειδισμός είναι ήπιου έως μέτριου βαθμού, και με κατάλληλη θεραπεία, η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα!

Από την ομάδα του www.hashimoto.gr αποκλειστικά για το Mothersblog.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved